Ziua de 23 august a avut un impact decisiv asupra istoriei României. Începând din anul 2011, prin Legea 198, această dată a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în România.
Un spațiu al durerii, al umilinței, al dezumanizării și al torturilor greu de imaginat. Așa a fost închisoarea Pitești între 1949 și 1951. Securitatea vremii îi aducea aici pe cei care se opuneau regimului comunist aflat la putere.
Din anul 1949, aproximativ 600 de tineri au fost bătuți, torturați și trecuți prin așa-numitul proces de „reeducare”.
Umilințele la care erau supuși erau de nedescris, iar scuza torționarilor era aceea că vor să elimine „gândirea neloială” față de partid a deținuților.
”Insulă a ororilor”, așa a fost numită închisoarea de la Pitești
O insulă a ororilor. Așa a numit Virgil Ierunca închisoarea de la Pitești. De altfel, despre acest loc a scris chiar și scriitorul rus Aleksandr Soljenițîn, el însuși victimă a gulagurilor staliniste din Uniunea Sovietică.
Pe 23 august 1944, ca urmare a decretului regal semnat de Regele Mihai, Ion Antonescu era demis și arestat. Astfel, România întorcea armele împotriva Germaniei naziste și trecea de partea Aliaților. Momentul istoric urma să fie confiscat de sovietici și transformat în instrument de propagandă.
Se dorea formarea omului nou după model stalinist. Așa a devenit Închisoarea Pitești, astăzi Memorial, un infern pentru toți aceia care au fost încarcerați acolo. Multe din obiectele de aici sunt martorul acelor vremuri.
”Sunt chiar mai multe piese, vizete de la Pitești salvate de un fost deținut care în anii '70 lucra pentru o companie de stat, întâmplător sau nu, compania care sa a trimis o echipă ca să elibereze închisoarea de tot ce înseamnă obiecte de închisoare”, a declarat Maria Axinte, președinte al Memorialului Închisoarea Pitești.
Pentru cei tineri, această parte a istoriei este prea puțin cunoscută, ca de altfel, întreaga istorie recentă a României. Voluntarii care lucrează, însă, în acest spațiu, și-ar dori ca poveștile acestea uitate să fie cunoscute de cât mai mulți.
La Memorialul Închisoarea Pitești, și anul acesta au fost organizate evenimente de conștientizare a ororilor comunismului. Mai mult, pentru copii și pentru cei tineri, există programe speciale, care să le spună, într-un mod adaptat fiecărei vârste povestea istoriei recente a României.