Articole scrise de Euronews
VIDEO | Klaus Iohannis, discurs despre învățământ, de Ziua Micii Uniri: Viziunea proiectului „România Educată”, pusă în practică anul acesta, prin noi legi
Românii sărbătoresc la 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti - Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Austria nu-și schimbă părerea legată de extinderea Schengen. Președintele bulgar: „Nu cred că este corect ca România să fie în afara spațiului Schengen”
Cancelarul Austriei, Karl Nehamer nu și-a schimbat părerea. Se opune în continuare extinderii spațiului Schegen. Și și-a susținut din nou poziția cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în Bulgaria.
Serghei Lavrov: „Distrugerea infrastructurii civile din Ucraina este legată de acțiunile criminale ale regimului de la Kiev”
Rusia acuză Ucraina că folosește oamenii drept scut. Ministrul de Externe Serghei Lavrov susține că armata rusă bombardează zone rezidențiale pentru că acolo este instalat armament ucrainean.
Ministrul olandez de Externe a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra, a reconfirmat „sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României.
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite Române
Pe 24 ianuarie 2023 se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire. Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Româneși, după ce fusese ales și domnitor al Moldovei, înfăptuindu-se, astfel, unirea Principatelor Române sub un singur domnitor.
UPDATE: Coadă la Gondola Sinaia. Amendă de 15.000 de lei pentru societatea care administrează instalaţiile de transport pe cablu
Circa 3.500 de turişti au urcat luni pe munte, la Sinaia. Directorul Transport Urban Sinaia, societatea care administrează instalaţiile de transport pe cablu din staţiune, Maria Floricică, a apreciat că aceasta a fost cea mai aglomerată zi de luni din istoria societății pe care o conduce.
Ministrul Culturii: „Avem o lipsă de modele”. Ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, copiii şi tinerii să asculte alte genuri muzicale
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele, el precizând într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că a vorbit cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să se găsească soluţii pentru a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de spectacol de la teatru.
Tot mai mulți studenți intră pe piața muncii. Ce domeniu de studii are cea mai mare rată de angajare
Tot mai mulți tineri optează să lucreze pe perioada studiilor. Cauza este actuala situație economică și socială. Este o observație pe care au făcut-o atât angajatorii, cât și reprezentații mediului universitar.
Erdogan avertizează Suedia să nu se aştepte la sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după ce la Stockholm a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.
Americanii, iritați de bacșișul tot mai mare. Sumele au crescut cu aproximativ 25% în 2022
Americanii sunt tot mai iritați de faptul că sunt presați să ofere bacșiș pentru orice serviciu sau produs achiziționat. Iritarea este cu atât mai mare cu cât procentele au crescut simțitor, unele afaceri cerând un bacșiș de peste 20%.
Șobolani antrenați să descopere tuberculoza. Rozătoarele sunt antrenate de oameni de știință, în laboratoare din Africa
În laboratoarele din Africa, șobolanii au fost dresați să descopere tuberculoza la bolnavi. Datorită sensibilității lor impresionante la miros, pot detecta cu ușurință agenții patogeni. Rozătoarele au fost folosite inițial în Africa pentru a găsi mine terestre.
Mai multe exerciții pentru militarii români. Sunt planificate peste 100.000 de activități de instruire în toată țara
„Nu ne mai antrenăm de dragul de a ne antrena”. Acesta este mesajul care vine dinspre aliații NATO după începerea războiului din Ucraina. Militarii români și-au însușit asta și se pregătesc să respingă orice posibilă amenințare.
BNR anunță când vom avea, din nou, inflație de o cifră
Rata anuală a inflaţiei va scădea, probabil, în trimestrul I 2023, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent.
Bogdan Aurescu despre aderarea României la Schengen: „E prematur acum să vorbim despre un calendar anume”
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că ''este prematur'' să se vorbească despre ''un calendar anume'' în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.
BNR, avertisment cu privire la credite. Ratele cu dobândă variabilă au urcat peste nivelul maxim de îndatorare
Fiți prudenți când luați un credit! Este avertismentul oficialilor Băncii Naționale a României. Potrivit acestora, valoarea ratei lunare nu ar trebui să depășească, în nici un caz, jumătate din venit. Altfel, există riscul supraîndatorării și acumulării datoriilor.
UE aprobă un nou ajutor militar pentru Ucraina. Polonia va cere Germaniei permisiunea de a livra tancuri
Polonia vrea să ceară permisiunea Germaniei de a trimite în Ucraina o parte din tancurile Leopard 2 pe care le deține, a afirmat premierul polonez. Decizia acestuia vine în contextul în care ministrul german de Externe a spus că guvernul său nu „ar sta în calea” țărilor care oferă Ucrainei tancuri.
Serviciu de ecarisaj la Primărie și competențe extinse pentru Poliția Locală, printre măsurile anunțate de Ciprian Ciucu, după incidentul de sâmbătă
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat primele măsuri pe care le va lua, după ce în weekend o femeie a murit după ce a fost atacată de câini în zona Lacului Morii.
Vremea se răcește în următoarele două săptămâni. Prognonza ANM
Vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni normală pentru perioada din calendar, pe parcursul următoarelor două săptămâni (23 ianuarie - 5 februarie), iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor - sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare - va fi ridicată.