Negociatorii din Parlamentul European și din țările UE au ajuns marți la un acord pentru reglementarea accesului și utilizării datelor, potrivit Euronews.com.
Ce include legea?
Actul european privind datele a fost propus de Comisie în februarie 2022 pentru a crea norme armonizate în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Acesta este menit să permită o partajare mai ușoară a datelor între întreprinderi și consumatori, alte companii și guverne, precum și să permită clienților să schimbe în mod eficient între diferiți furnizori de servicii de procesare a datelor în cloud.
Legea include, de asemenea, măsuri de protecție împotriva transferului ilegal de date către țări din afara UE, din cauza preocupărilor legate de supraveghere și spionaj comercial. Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a salutat acordul ca fiind o "piatră de hotar în remodelarea spațiului digital".
Erik Slottner, ministrul administrației publice din Suedia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că acordul "va accelera transformarea digitală a Uniunii noastre".
"Odată ce actul privind datele va intra în vigoare, acesta va debloca potențialul economic și societal al datelor și tehnologiilor și va contribui la o piață internă a datelor. Acesta va consolida piața unică, permițând ca datele să circule liber în cadrul UE și între sectoare, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor noastre", a adăugat el.
Critici din partea unor actori din industrie
Legea a atras însă critici din partea unor actori din industrie, directorii generali ai mai multor companii europene de top scriind luna trecută Comisiei pentru a-și exprima "îngrijorarea profundă" cu privire la text.
Aceștia au avertizat, de exemplu, că faptul de a fi forțați să facă schimb de date cu alte companii, inclusiv cu concurenți non-europeni, ar putea pune în pericol leadershipul și inovația europeană și le-ar putea face vulnerabile în fața actorilor rău intenționați și a amenințărilor la adresa securității cibernetice.
Preocuparea a fost reluată miercuri de Asociația industriei de calculatoare și comunicații (CCIA), care a afirmat într-o declarație că acordul încheiat "riscă să împiedice inovarea bazată pe date" și că "ar limita de fapt alegerea consumatorilor".
"Obiectivul general al UE de a încuraja crearea de valoare a datelor nu poate fi decât lăudat. Din nefericire, acordul încheiat cu privire la Legea privind datele nu face suficient de mult pentru a permite partajarea responsabilă a datelor de către companii și nici nu îi lasă pe utilizatori liberi să decidă cum vor să își folosească datele exportate", a declarat Alexandre Roure, director de politici publice al CCIA Europa.