Deși este de înțeles faptul că războiul Rusiei din Ucraina a acaparat în mod normal titlurile pe toate paginile publicațiilor, astăzi, situația celor care trăiesc în mijlocul vărsării de sânge este pusă în centrul atenției.
Pentru a marca Ziua Sănătății Mintale sărbătorită pe 10 octombrie, șefii din domeniul sănătății spun, pentru Euronews, că trauma psihologică a violenței este fără precedent, de la al Doilea Război Mondial.
„În prezent, aproape 10 milioane de oameni sunt expuși unui risc potențial de tulburări mintale, cum ar fi stresul acut, anxietatea, depresia, consumul de substanțe și tulburarea de stres posttraumatic sau PTSD”, scrie Dr. Hans Kluge, șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.
„Cele mai mari nevoi sunt în zonele grav afectate de conflict, dar populațiile din părți relativ mai sigure ale țării sunt, de asemenea, afectate de anxietate sau tristețe, dificultăți de somn, oboseală, furie și simptome somatice inexplicabile.
Toate acestea sunt reacții normale la situații anormale și, pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome se îmbunătățesc în timp, mai ales dacă își pot satisface nevoile de bază și pot avea acces la sprijin social – o provocare în acest moment”, mai atrag atenția specialiștii.
„Au coșmaruri, le este frică de sunete foarte puternice”
Daunele aduse sănătății mintale vor fi cea mai devastatoare moștenire a războiului din Ucraina, spun grupurile de ajutor.
Acestea s-au combinat cu deteriorarea capacității de asistență medicală a Ucrainei, cu peste 350 de atacuri militare asupra acestor unități în cele șase luni până în august.
Grupuri de ajutor, inclusiv Crucea Roșie și Medici fără frontiere, au trimis angajați care sunt instruiți în acordarea primului ajutor psihologic.
Crucea Roșie Ucraineană operează, de asemenea, o linie națională de asistență pentru sănătate mintală, la care poate fi contactată oricine din țară.
„Avem o mulțime de cereri, de asemenea vedem efectele oamenilor care au pierdut foarte mult.
Sunt separați de alți membri ai familiei, copiii sunt separați de tații lor în timp ce merg în vestul Ucrainei sau în străinătate.
Vedem reacția la stres în rândul copiilor. Sunt mai închiși, nu vor să se integreze, sau să vorbească cu părinții lor sau cu alți copii. Au coșmaruri, le este frică de sunete foarte puternice. De exemplu, dacă aud niste zgomote puternice, prea puternice, copiii cad la pamant si pun bratele peste cap, nu e firesc.”, a spus Anna Didenko, de la Crucea Roșie Ucraineană.
Dr. Kluge și Dr. Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, au lăudat „reziliența” poporului ucrainean, dar au spus că sprijinul pentru sănătatea mintală ar trebui extins.
„Trebuie să-i sprijinim să învețe cum să-și gestioneze propriul stres și să se susțină reciproc, asigurându-ne că cei care dezvoltă afecțiuni de sănătate mintală pot accesa servicii sigure și bazate pe dovezi.
Intervențiile psihologice și managementul clinic al stărilor de sănătate mintală ar trebui extinse”, au spus ei.