Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Luptă strânsă între Kamala Harris și Donald Trump, după alte trei sondaje. Un jurnalist român din Chicago analizează prima zi a Convenției democraților

Timp de patru zile, orașul Chicago găzduiește Convenția Partidului Democrat, care a început deja cu discursul lui Joe Biden, urmat de apariția-surpriză pe scenă a vicepreședintelui Kamala Harris. Actuala candidată la președinție a fost primită cu ropote de aplauze și în ovațiile publicului.

În acest context, au apărut alte trei sondaje care arată o mică schimbare în ceea ce privește intențiile de vot. Dacă Harris părea să aibă, până acum, un ușor avans față de Trump, se pare că republicanul "i-a luat fața" rivalei sale la alegerile de pe data de 5 noiembrie.

Trump revine în sondaje și "îi ia fața" Kamalei Harris

Două sondaje din statul crucial Pennsylvania arată că Trump deține un avans mic față de Harris, în timp ce al treilea sondaj la nivel național indică la fel. În statul Pennsylvania, care este unul dintre acele state swing din SUA, sondajele actuale, realizate de Cygnal și Emerson College, sugerează că Trump este în frunte.

Potrivit sondajului Cygnal, făcut pe 14 și 15 august, pe un eșantion de 800 de alegători, Trump este cu un punct în fața lui Harris, 44% față de 43%. Acest sondaj îl arată pe candidatul independent Robert F. Kennedy Jr cu 5%.

Alt sondaj efectuat de Emerson College, pe 1.000 de alegători din Pennsylvania, realizat în perioada 13-14 august, pentru RealClearPennsylvania, îl dă tot pe Trump în frunte, cu un singur punct, cu 49 la sută din voturi, comparativ cu procentul de 48 la sută, cât ar avea Harris.

Atunci când și alegătorii indeciși au fost luați în considerare, avansul lui Trump s-a extins la 51% față de 49%, cât are Harris. Când și Kennedy a fost inclus în sondaj, Harris și Trump erau la egalitate, cu 47%, iar candidatul independent ar obține 3%.

La nivel național, un sondaj al Serviciului de știri Napolitan, făcut la comanda RMG Research, în perioada 12-14 august, în rândul a 2.708 de alegători, a arătat că Trump o conduce pe Harris cu 1 punct procentual, 46% din voturi, comparativ cu 45%. Totodată, când au fost incluși și alegătorii indeciși, avansul lui Trump s-a mărit la 49% față de 47%. Aceasta marchează o schimbare față de sondajul anterior RMG, care îi dădea la egalitate pe ambii candidați, cu câte 49%, potrivit publicației The Hill, care citează aceste sondaje.

Până pe 21 iunie, când Biden a anunțat că se retrage din cursa pentru un nou mandat și că îi cedează locul Kamalei, aceasta din urmă nu era prea "populară", cu toate că este vicepreședintele SUA.

Cum este văzută Kamala Harris în Chicago

Marian Petruța, jurnalist român în Chicago: "Părerile sunt împărțite. Kamala Harris este fost procuror în California, senator și apoi aleasă vicepreședinte în actuala administrație Biden. Rolul vicepreședintelui este unul mai puțin vizibil, de obicei, dacă este să comparăm chiar cu vicepreședintele republican Mike Pence, din perioada lui Trump. Ei au un rol consultativ în administrație și bineînțeles că Harris, prin această conjunctură - retragerea lui Biden - a devenit ținta atacurilor republicane în ceea ce privește activitățile ei din cei patru ani.

Sigur că activitățile ei țin, de fapt, de întreaga administrație. Deci tot ce s-a întâmplat în actuala administrație Biden-Harris este și reușita sau nereușita candidatului Harris.

După cum se vede în aceste săptămâni de când a intrat în cursă, a stârnit un entuziasm extraordinar în Partidul Democrat, iar acest lucru se vede prin donațiile pe care a reușit să le adune, prin mobilizările voluntarilor, prin acest număr din ce în ce mai mare la mitingurile electorale. Sigur, culminează cu această Convenție care are loc în aceste zile la Chicago și, în următoarele zile, cu siguranță că va exista același entuziasm. Dar rămâne de văzut dacă acest entuziasm va fi transferat și cetățenilor care trebuie să voteze."

La Chicago, a urcat pe scenă și Hillary Clinton. Fostul secretar de stat al SUA și fostă contracandidată a lui Trump la alegerile din 2016 l-a numit pe Trump "prima persoană care candidează la președinție, cu 34 de condamnări pentru infracțiuni grave." Și Kamala Harris a folosit termenul de condamnat. Iar multe persoane au susținut că nu e normal ca o persoană atât de dubioasă să conducă cea mai mare democrație a lumii.

Marian Petruța, jurnalist român în Chicago: "Nu Kamala Harris îl numește condamnat pe Trump. Această condamnare a primit-o din partea juraților. Din punct de vedere politic, se aruncă această vinovăție că Trump a fost condamnat și a fost folosită această condamnare în această campanie electorală.

Să nu uităm că aceste procese au început de mult timp, cel puțin investigațiile și adunarea probelor. Întâmplarea face că acest lucru a ajuns pe final în 2024.

La fel putem spune că și candidatura lui Trump este motivată în mod cert de încercarea lui de a se apăra de justiție. Sigur că există cale de atac, procesul nu e complet finalizat, pentru că există măsuri de a mai ataca această decizie. Kamala Harris, fiind în campanie electorală, trebuie să se diferențieze de candidatura lui Trump, de cine este Trump și de folosește nu doar de acuzațiile acestea, ci de întreaga activitate pe care a avut-o Trump nu doar în cadrul președinției, ci de-a lungul vieții, dacă e să îl ia la analizat.

Chiar am fost astăzi în inima orașului Chicago, unde are loc Convenția, la parcul United Center, unde, în jurul prânzului, se adunaseră deja mii de protestatari. Democrația americană presupune și aceste proteste, este parte vibrantă a ceea ce avem aici, în America. Acești protestatari au fost atât pro-Palestina, cât și pro-Israel. Sigur că palestinienii au fost mult mai mulți.

Alături de ei au fost proteste ale celor de la alte organizații civice din Chicago și nu numai. Vocea lor a fost auzită. În discursul lui Biden, el a spus că protestatarii au dreptate în ceea ce pivește războiul din Gaza. Pe lângă aceste proteste, s-au numărat și alte nemulțumiri, precum dreptul la avort, migranții, cei care încă nu au statut legal în SUA."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE