Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski: „Susținerea Rusiei de către Coreea de Nord este un prim pas către Al Treilea Război Mondial”

Aflat la Bruxelles, acolo unde le-a prezentat miniștrilor de externe din UE planul de victorie al Ucrainei, Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs memorabil. Președintele ucrainean se arată îngrijorat de cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord și susține că tocmai acest aspect poate duce la un război mondial, mai ales că „militari nord-coreeni se afă deja pe teritoriul ucrainean”.

Liderul ucrainean a mai spus că serviciile de informații ale țării au găsit dovezi care sugerează că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați pentru a se alătura forțelor ruse în Ucraina.

„Trimiterea soldaților străini în prima linie este un alt semn de escaladare. Aici vedem primul pas către războiul mondial. Aici nu mai este vorba doar despre transferul de arme. Este de fapt despre trimiterea de oameni din Coreea de Nord în cadrul forțelor militare de ocupație”, a spus Zelenski, conform Euronews.

Alianța Rusia - Coreea de Nord, un pas către Al Treilea Război Mondial

Zelenski susține că Putin încearcă să aducă pe front luptători străini pentru a evita o mobilizare mai mare a rușilor și pentru a evita tensiunile sociale.

De mai bine de un an, Phenianul a trimis către Moscova o mulțime de muniții de război. Ulterior, liderii celor două state au anunțat, în iunie, „un parteneriat strategic cuprinzător” iar președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat în Parlament Tratatul care atestă acest parteneriat și care va fi ratificat.

O prevedere din acest acord prevede că, dacă Rusia sau Coreea de Nord ar fi atacate sau intră în stare de război, cealaltă parte va oferi asistență militară și de altă natură, prin toate mijloacele disponibile, „în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, precum și legilor ambelor naţiuni”.

La Bruxelles, Zelenski a subliniat din nou necesitatea ca Ucraina să primească armament. Când a vorbit despre planul de victorie, liderul de la Kiev a spus că „primul punct de pe această foaie de parcurs este o invitație de ne alătura NATO". Dar pentru a obține aderarea la NATO, Ucraina ar avea nevoie de aprobarea tuturor celor 32 de aliați, inclusiv a SUA. Numai că în SUA urmează alegeri prezidențiale, iar în funcție de rezultat, drumul Ucrainei spre NATO ar putea fi mai greu de parcurs sau mai ușor.

„Mi-am susținut argumentele și Trump a spus că este de acord cu ele”, a subliniat Zelenski.

El spune că, pentru ca Ucraina să învingă Rusia, este important nu doar să fie puternică pe câmpul de luptă, dar mai ales să obțină o „umbrelă de securitate”: „Practic, aceasta este singura speranță pentru noi”.

Noul secretarul general al NATO, Mark Rutte, a insistat că prioritatea este acum să se asigure că Ucraina ajunge în poziția de a negocia cel mai bun acord posibil în orice negocieri viitoare cu Rusia.

Planul de victorie al lui Zelenski include și sisteme mai multe de apărare aeriană, lovituri continue ale țintelor pe teritoriul Rusiei sau acces la o gamă mai largă de informații de la aliați.

Pentru Zelenski, există doar două căi de ieșire din acest război: fie Ucraina primește din nou arme nucleare pentru a descuraja atacurile rusești, fie se alătură NATO.

„Invitația de a adera la NATO este un pas preventiv pentru a arăta că nu Putin schimbă lumea și că un agresor nu poate crea o nouă ordine mondială”, a adăugat Zelenski, care a susținut că Ucraina nu va trece așa-zisele „linii roșii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE