Doi civili au murit și mai mulți au fost răniți după ce Rusia a lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov. Armata Kievului a respins atacul blindatelor rusești, dar bombardamentele au continuat. Din cauza pericolului, localnicii din vecinătatea luptelor au fost îndemnați să plece. Experții spun că armata rusă încearcă să deschidă un nou front și să înainteze spre capitala regiunii Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina.
La primele ore ale dimineții, soldații ruși au încercat să străpungă linia frontului din Harkov. Însă Ucraina cunoștea planul lor și a reușit să respingă ofensiva, susține liderul de la Kiev.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Rușii au lansat un nou val de acțiuni contraofensive în această direcție. Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe, brigăzi și artilerie. Pentru ei (soldații ruși n.r.) este foarte important să se concentreze în număr mare în această regiune, se știe acest lucru. Conducerea armatei ucrainene cunoștea acest plan, așa că și-a calculat forțele pentru a opri inamicul.”
Orașul Vovceansk a fost evacuat în totalitate
Chiar dacă blindatele rusești au fost oprite, bombardamentele au continuat. Autoritățile au evacuat orașul Vovceansk. Localitatea, aflată la zece kilometri de granița cu Rusia, avea o populaţie de 17.000 de locuitori înainte de război. Acum, acolo locuiesc circa trei mii de oameni. Și sătenii din jur au plecat, la sfatul autorităților.
Oleg Sinehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov: ”Toate atacurile inamicului au fost respinse. Armata ucraineană nu pierdut teritorii. Îi sfătuim pe localnici să se evacueze. În regiunea Harkov au fost create rute de evacuare din 2022, dar și un sistem de acordare a ajutorului umanitar.”
La începutul războiului, orașul Harkov, aflat la 40 de kilometri de granița cu Rusia, a rezistat ferm atacurilor rusești. Moscova a reușit atunci să ocupe, pentru câteva luni, doar localități mai mici din regiune. Harkovul a rămas însă o țintă frecventă a atacurilor rusești. După ce s-a intrat în al treilea an de război, Vladimir Putin a anunțat că vrea să instituie o așa-zisă „zonă tampon” pe teritoriul ucrainean, lângă Belgorod, regiunea rusă frecvent vizată de bombardamentele ucrainene.