Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a semnat. Noua lege din Ucraina prevede ca engleza să fie limbă oficială de comunicare internațională

În contextul în care UE a lansat oficial negocierile de aderare a Ucrainei, oficialitățile de la Kiev au inițiat o nouă propunre legislativă.

Engleza va fi limbă oficială în Ucraina

Limba engleză va fi limbă oficială de comunicare internațională în Ucraina, în urma unei legi semnată de președintele Volodimir Zelenski, potrivit site-ului Radei Supreme (parlamentul ucrainean), citat de Pravda. În document se precizează și cum anume va fi implementată această lege. Printre altele, sunt enumerate funcțiile publice în care cei care le ocupă trebuie să știe să comunice în engleză:

-șefii administrațiilor locale de stat

-ofițeri (militari)

-procurori

-autorități fiscale

-vameși

-directori și profesori ai instituțiilor de învățământ superior și ai instituțiilor științifice

-șefii instituțiilor de sănătate

Pentru motivație, funcționarii și cei care vor vorbi engleza vor beneficia de un bonus de 10% la salariu.

Această lege ar urma să supere și mai tare Rusia, în ceea ce privește influența pe care Putin vrea să o aibă asupra Ucrainei.

Statul ucrainean va oferi sprijin financiar și pentru cinematografe, pentru ca acestea să dea filme în limba engleză. Documentul prevede ca jumătate din cinematografe să implementeze subtitrări în uncraineană filmelor, începând cu anul 2025, urmând ca, din 2027, regula să se aplice tuturor filmelor. Însă nu toți ucrainenii sunt încântați. Chiar a existat o petiție, în care s-au strâns semnături pentru a înlătura această prevedere din lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE