Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de oameni au protestat în Israel. Este a 26 săptămână de manifestații antiguvernamentale

Zeci de mii de oameni au protestat din nou în Tel Aviv. Sunt 26 de săptămâni de manifestații antiguvernamentale. Oamenii ies în stradă în fiecare weekend pentru a pune presiune pe coaliția de guvernare care promovează reforma sistemului judiciar. De această dată, au fost blocate drumuri și autostrăzi. Polițiștii au intervenit în forță și au arestat câțiva protestatari. 

Protestele antiguvernamentale ar putea arunca Israelul într-o criză fără precedent. Oamenii spun că premierul Benjamin Netanyahu, care este judecat pentru acte de corupție, își dorește să slăbească sistemul judiciar prin reforma pe care o promovează. 

”În fiecare zi, ei încearcă să aprobe noi legi care ar limita drepturile civile. Asta ne privește pe toți, pe întreaga țară. Îi doare pe evrei, pe arabi, pe studenți, pe muncitori. Noi luptăm pentru casa noastră”, spune un protestatar.

Unii protestatari au blocat șosele și traficul rutier a fost perturbat. Doi oameni au fost reținuți. 

”Am 23 de ani, sunt un cetățean normal care își iubește țara. Nu avem nevoie nebunie, focul este în inima noastră”,  meționează un altul.

Nemulțumiți de activitatea guvernului, peste 100 de rezerviști ai Forțelor aeriene din Israel au amenințat cu grevă acum câteva zile. Benjamin Netanyahu nu este însă dispus să dea înapoi, dimpotrivă. 

La sfârșitul lui martie, sub presiunea străzii, premierul israelian a suspendat implementarea reformei judiciare. Între timp, pentru identificarea unui compromis, au fost organizate negocieri cu opoziția. Discuțiile s-au încheiat însă fără vreun rezultat și Netanyahu a anunțat că va implementa modificările legislative. Potrivit lui, reforma judiciară este necesară pentru a asigura echilibrul puterilor în stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE