Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns în Ungaria, unde a fost primit de premierul maghiar, Viktor Orban.
Liderul de la Beijing și oficialii maghiari vor semna mai multe acorduri bilaterale. Sub conducerea lui Xi Jinping, China a menținut relații bune cu Ungaria, prima țară din Uniunea Europeană care participă la ambițioasa inițiativă economică ”O centură, un drum”.
China a menținut relații bune cu Ungaria
În acest context, este de așteptat ca vizita liderului de la Beijing în Ungaria să sporească cooperarea dintre cele două țări.
Mai multe detalii despre mizele vizitei președintelui chinez, Xi Jinping, în Ungaria, de la Gabor Tanacs, jurnalist Euronews, chiar de la Budapesta.
Gabor Tanacs, jurnalist Euronews: Vizita reprezintă beneficii reciproce atât pentru liderii maghiari, cât și pentru cei chinezi. Lui Viktor Orban îi place să se poziționeze ca un actor suveran în politica globală, iar acum poate scoate în evidență această imagine. Dar poate, de asemenea, să demonstreze valorile strategiei sale de deschidere spre est, deoarece curtarea regimurilor autocratice estice pentru investiții străine nu s-a dovedit a fi foarte reușită până acum. Însă acest lucru se poate schimba astăzi. Xi Jinping poate demonstra că China are aliați în cadrul UE și că poate ocoli vămile UE pentru vehiculele electrice, prin amplasarea de fabrici chinezești în Ungaria. El poate, de asemena, să promoveze inițiativa ”O centură, un drum” și poate demara proiecte de infrastructură profitaile.
Vor fi semnate cel puțin 16 acorduri
Ministrul ungar de Externe a declarat că cei doi lideri vor semna cel puțin 16 acorduri, dar nu au fost anunțate detalii deocamdată. Știm că ar putea fi anunțate noi fabrici de mașini electrice, noi proiecte de infrastructură, noi linii de tren, o eventuală participare a Chinei la proiectul nuclear Paks 2 condus de Rusia.
Există multe dezbateri cu privire la valoarea investițiilor chinezești în Ungaria în ceea ce privește fabricile de vehicule electrice și de baterii. Se spune că, în prezent, acestea nu pot funcționa decât cu energie și forță de muncă importate, că pun presiune asupra aprovizionării cu apă și a mediului din Ungaria și că au o valoare adăugată mică.
Estimările privind randamentul investiției sunt foarte proaste
Despre proiectele de infrastructură știm doar câteva detalii, dar putem lua exemplul liniei de tren cargo Budapesta-Belgrad, care ocolește toate orașele mari din Ungaria. Este construită de Ungaria din credite chinezești și se spune că a costat de patru ori mai mult decât în mod obișnuit pentru acest tip de proiecte.
De asemenea, estimările privind randamentul investiției sunt foarte proaste. Se spune că investiția se va amortiza în mai mult de o sută de ani. Dar acesta este trecutul, trebuie să ne uităm la viitor și să vedem ce ar anunța cei doi lideri astăzi.
Xi Jinping și-a început vizita în Franța
Liderul chinez și-a început primul său turneu european din ultimii cinci ani cu o vizită în Franța, unde s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. El a vizitat apoi Serbia, înainte de a-și încheia turneul în Ungaria.