Lumea de astăzi a intrat într-o perioadă de turbulenţe şi schimbări. Asta le-a transmis președintele chinez lui Emmanuel Macron și șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Xi Jingping se află la Paris, parte a unui turneu european, în care încearcă să crească influența țării sale pe plan mondial. Președintele Franței a pledat, la rândul său, pentru un dialog deschis între Europa și China.
Cu ocazia reuniunii trilaterale, care a avut loc la Palatul Elysee, liderii Uniunii Europene și ai Franței l-au îndemnat pe Xi Jingping să ”își folosească toată influența” asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Situaţia internaţională, foarte clar, necesită mai mult ca niciodată acest dialog euro-chinez şi, aşa cum am spus recent, în timp ce vorbeam despre Europa, ne aflăm într-un punct de cotitură al istoriei noastre, care ne obligă să înfruntăm și să depășim dificultățile structurale.”
Președinta Comisiei Europene s-a declarat încrezătoare că Beijingul va ajuta la detensionarea ameninţărilor nucleare ale Moscovei.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: ”Uniunea Europeană şi China doresc relaţii bune şi, având în vedere ponderea globală a Chinei, angajamentul nostru este esenţial pentru a asigura respectul reciproc, pentru a evita neînţelegerile şi pentru a găsi soluţii la provocările globale.”
Liderul chinez și-a exprimat speranța că relaţiile țării sale cu Europa se vor dezvolta.
Xi Jinping, președintele Chinei: ”China a privit întotdeauna relația cu Europa dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung și consideră Europa o direcție importantă pentru relațiile diplomatice Chinei cu țări majore și un partener important în realizarea drumului chinez spre modernizare.”
Vizita președintelui chinez la Paris a fost întâmpinată cu un protest de membrii organizației Reporteri fără Frontiere.
Thibaut Bruttin, director general adjunct al Reporteri Fără Frontiere: ”Este un prădător al libertății presei și în prezent este responsabil pentru închiderea a 119 jurnaliști, fie în Republica Chineză, fie în Hong Kong.”
Emmanuel Macron a pledat pentru "reguli echitabile pentru toţi"
În dialogul cu omolgul său din China, Emmanuel Macron a pledat pentru "reguli echitabile pentru toţi" în schimburile comerciale între Europa şi China, relatează Agerpres.
"Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China", a spus el la Palatul Elysée în deschiderea unei reuniuni în trei în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate", a subliniat Ursula von der Leyen, reafirmându-şi "hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă".
Xi Jinping spune că UE și China ”trebuie să rămână partenere”
Președintele Chinei a făcut declarații la începutul întâlnirii trilaterale care a avut loc la Palatul Elysée împreună cu Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen.
Xi Jinping a declarat că ”în calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică.”
El a pledat ca acest lucru să se producă de "o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume", relatează Agerpres.
Știrea inițială:
Preşedinta Comisiei Europene va cere o concurenţă echitabilă cu China, solicitarea urmând a fi făcută în timpul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping la Paris. Dincolo de chestiunile economice spinoase, în timpul discuțiilor găzduite de președintele Franței va fi abordată și problema războiului din Ucraina.
În a treia sa vizită oficială în Franța, anunță președintele Xi Jinping, va aborda trei chestiuni importante. Promitem să deschidem piețele chineze pentru companiile occidentale, asigurăm că înțelegem mizele crizei ucrainene pentru europeni și suntem angajați în respectul reciproc și coexistența pașnică între state. Anunțul vine pe fondul unor numeroase diferende comerciale dintre Bruxelles şi Beijing. Înainte de discuții, șefa Comisiei Europene a trasat câteva teme de dezbatere.
Ursula von der Leyen: ”Europa nu poate accepta astfel de practici”
”Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că concurenţa este echitabilă şi nedistorsionată”, a spus Ursula von der Leyen într-o declaraţie publicată cu câteva ore înainte de întâlnirea în trei cu Xi Jiping şi Emmanuel Macron.
"China produce în prezent, cu subvenţii masive, mai mult decât vinde din cauza cererii sale interne slabe. Acest lucru duce la o ofertă excesivă de produse chineze subvenţionate, cum ar fi vehiculele electrice şi oţelul, ceea ce duce la comerţ neloial", a acuzat ea, adăugând că "Europa nu poate accepta astfel de practici care distorsionează piaţa şi care ar putea duce la dezindustrializare în Europa".
Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice, acuzat de concurenţă neloială. La Beijing, aceste anchete nu sunt bine primite.