Vizita liderului Xi Jinping în Europa, prima din ultimi cinci ani, are loc pe fondul unor tensiuni comerciale tot mai mari dintre Uniunea Europeană și China.
Bruxelles-ul este tot mai îngrijorat de ceea ce numește ”concurența neloială” a companiilor chinezești susținute de stat. O altă prioritate de pe agenda discuțiilor este războiul din Ucraina. Uniunea Europeană încearcă să-l convingă pe liderul chinez, cel mai puternic aliat al lui Vladimir Putin, să facă presiuni asupra Kremlinului pentru găsirea unor soluții pentru conflictul ce durează de peste doi ani.
Relațiile dintre China și Europa sunt departe de a fi perfecte
Turneul european al președintelui Xi Jinping are loc într-un moment în care relațiile dintre China și Europa sunt departe de a fi perfecte. Iar mizele economice și strategice ale acesor vizite sunt extrem mari.
După o primă escală în Franța, Xi Jinping va merge în Serbia și apoi în Ungaria, două țări considerate apropiate de Moscova și Beijing. Cele două state europene sunt privite drept poarta de acces a Beijingului în Europa.
Reinhard Butikofer, membru al Parlamentului European: Cu aceste două vizite în capitalele europene, Xi Jinping demonstrează că acționează în mod activ pentru a stabili o axă autoritară în politica internațională.
Europa este îngrijorată și de ajutorul oferit de China pentru mașinăria de război a Moscovei
Un alt subiect important al vizitei este războiul din Ucraina. Președintele francez, Emmanuel Macorn, primul care s-a întâlnit cu liderul chinez, a încercat să-l convingă să-și ”folosească pârghiile de care dispune la Moscova” pentru a ”contribui la soluționarea conflictului”. Europa este îngrijorată și de ajutorul oferit de China pentru mașinăria de război a Moscovei.
China nu a condamnat niciodată invazia rusă
Și, deși autoritățile chineze pretind că sunt neutre în abordarea războiului din Ucraina și fac apel la pace, totuși, China nu a condamnat niciodată invazia rusă. În plus, explozia schimburilor comerciale dintre Rusia și China, în 2023, a contribuit la atenuarea impactului sancțiunilor economice împotriva Moscovei.
Elvire Fabry, cercetător la Institutul Jacques Delors, responsabil pentru geopolitica comercială, raportor al grupului de lucru UE-China: Principala preocupare este, evident, sprijinul ce poate fi oferit Chinei în ceea ce privește tehnologiile cu dublă utilizare și care pot contribui la reînnoirea tuturor echipamentelor militare rusești.
Importurile din China sunt mult peste exporturile europene pe piața chineză
Liderii europeni sunt interesați și de reglementarea relațiilor comerciale, în condițiile în care importurile din China sunt mult peste exporturile europene pe piața chineză.
Elvire Fabry, cercetător la Institutul Jacques Delors, responsabil cu geopolitica comercială, raportor al grupului de lucru UE-China: Europa este foarte preocupată de dezechilibrul care se creează în sectorul tehnologiilor verzi, de întreaga problemă a supracapacității actuale de producție, de industrie, de tehnologia verde chineză, care nu este asimilată de consumul lent și care expune acum industria europeană la o concurență mult mai dură.
Recent, Comisia Europeană a lansat mai multe investigații cu privire la subvențiile chinezești pentru automobilele electrice și panourile solare. Beijingul este suspectat de concurență neloială.