Militarii ucraineni au folosit rachete americane pentru a bombarda Rusia, pentru a marca 1.000 de zile de război, a explicat colonelul în rezervă Ion Petrescu, la Euronews România. Analistul militar a avertizat, în schimb, că războiul din Ucraina ar putea escalada, în condițiile în care Vladimir Putin a schimbat doctrina nucleară, după decizia lui Biden.
De altfel, analistul militar a punctat că surse din zona Pentagonului „indică un număr mai mare de focoase nucleare în partea Federației Ruse decât cele pe care le dețin SUA.”
„O singură lovitură poate să facă un măcel, dar, în același timp, justifică aroganța țarului de la Kremlin. În al doilea rând, să ne uităm pe hartă: ce regiune au lovit ucrainenii? Briansk.
Dacă ne uităm pe hartă în continuare, orice pornește de pe teritoriul Ucrainei, trece pe Briansk, ajunge în cele din urmă la Moscova”, a afirmat Ion Petrescu.
Analist: Federația Rusă își încordează mușchii și amenință cu lovirea statului care are sprijinul unui stat nuclear
„De ce a fost executată acum lovitura ucraineană? Pentru a marca cele 1.000 de zile de război care se împlinesc astăzi. Pentru ucraineni, sigur că reprezintă un reper dureros, trist, având în vedere pierderile mari suferite de populația ucraineană, implicit de Armata Ucrainei.
E vorba despre armata Ucrainei, nu de armata Kievului. E vorba despre o armată care își apără pământul înaintașilor, și nu de armata unui regim, cum e armata rusă. Armata rusă e armata unui dictator, a lui Putin.
Este în același timp și multă retorică. Federația Rusă sigur că își încordează mușchii și amenință cu lovirea statului care are sprijinul unui stat nuclear”, a mai spus Ion Petrescu.
Colonelul Ion Petrescu: Rusia poate fi lovită din trei părți în cazul unei confruntări cu NATO
„Să nu uităm că dacă Putin se joacă cu vorbele și cu o confruntare între Rusia și NATO, poate fi lovit din trei părți. Statele Unite, Marea Britanie și Franța dețin arme nucleare și pot lovi concomitent Moscova și regiunile învecinate.
Nu se va ajunge aici, dar e bine să le aducem aminte celor care nu știu, că Federația Rusă se joacă cu focul nuclear, în defavoarea sa”, a mai spus analistul militar, la Euronews România.
Franța va permite Ucrainei să foloseasă rachete cu rază lungă de acțiune
„Nu numai SUA, ci și Franța au anunțat că va permite Ucrainei utilizarea rachetelor franceze cu rază lungă de acțiune, singura țară (...) este Germania.
Germania nu va permite, cel puțin cu actualul cancelar, utilizarea celebrelor rachete Taurus de către ucraineni, dar, totuși, Kremlinul nu este bântuit de oameni fără rațiune. Ei știu că dacă se supără colosul militar numit NATO, pot avea surprize din Germania, Italia și din Turcia, unde sunt amplasate arme nucleare americane, care, din informarea comandantului suprem al Forțelor aliate din Europa, pot lovit din trei direcții concomitent Federația Rusă”, a mai precizat Ion Petrescu.
Analist: Rusia vrea să arate cetățenilor săi ce mușchi există la Kremlin
„Rusia, sigur, vrea să arate cetățenilor săi ce mușchi există la Kremlin, dar nu prea îi arate, dar raportul de forțe și nuclear și convențional, Alianța Nord-Atlantică surclasează la toate capitolele Federația Rusă, spre tristețea lui Vladimir Putin. (...)
Chiar dacă Rusia zice că e în război cu NATO, atâta timp cât nu va fi o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic prin care în mod oficial NATO să declare că își asumă o confruntare cu Federația Rusă, ceea ce auzim de la Moscova este, pentru opinia publică internă”, a explicat analistul.
NATO nu se află în război cu Rusia
„NATO nu se află în război cu Rusia. În același timp, NATO este o alianță defensivă, iar dacă teritoriul, spațiul aerian și spațiul maritim al NATO vor fi atacate de către forțele Federației Ruse, Consiliul Nord-Atlantic, reunit fie la nivel de ambasadori, fie la nivelul de șefi de state și de Guverne, vor lua poziția adecvată.
La momentul acesta, sigur că există o emoție și la Moscova și la Kiev și în unele capitale europene, dar NATO nu se află în război cu Federația Rusă”, a spus colonelul Ion Petrescu.
Se discută în ce măsură Moscova ar renunța la Crimeea
„În planul președintelui Zelenski se vorbește despre victorie, iar la Moscova se trâmbițează dezirabila victorie, dar nici Federația Rusă și nici Ucraina nu vor câștiga războiul, pentru că dacă ar fi fost într-o postură de învingător, fie Kievul, fie Moscova, altfel se mărea viteza de apropiere de negocieri.
Nu, raportul de forțe și armanentul avut la dispoziție și de una și de alta din țările combatante determină acceptarea unei stări de tranziție. Starea de tranziție fiind concesii reciproc acceptabile la masa diplomaților. Vom vedea ce concesii poate să facă Kievul și ce anume va cere Moscova, dar nu vom putea vorbi nici de victoria Armatei ruse împotriva Ucrainei, nici de victoria Armatei ucrainene împotriva Federației ruse.
Armata ucraineană este vlăguită de forțe umane și un număr mare de tineri ucraineni au plecat din țară și au fugit de încorporarea prevăzută și modificată ca detaliu de Parlamentul de la Kiev, iar în ce privește Rusia, chiar dacă și-a dorit să integreze teritoriul ucrainean în teritoriul Federației ruse, după cum vedem nu a reușit.
Ca noutate de ultimă oră se discută în ce măsură Moscova ar renunța la Crimeea, ca un prim pas, pentru a determina Kievul să vină la masa negocierilor, dar această poziție este la nivel de enunț”, a concluzionat el.