Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Rusia nu va ataca nuclear Ucraina. Nu sunt semne care ar demonstra un atac nuclear, potrivit Pentagon

Rusia nu va folosi armele nucleare împotriva Ucrainei. Nu există niciun indiciu în acest sens, sunt asigurările date de Departamentul Apărării al SUA, după ce Moscova a sugerat că ar putea recurge la arme de distrugere în masă. Iar Uniunea Europeană acuză Rusia că provoacă deliberat o stare de „nesiguranță” în lume și anunță că va menține ajutorul pentru Ucraina.

Marți dimineața, armata ucraineană a lovit o bază militară din Rusia cu rachete balistice americane. O premieră de la începutul războiului. Reacția de la Moscova a venit imediat. Vladimir Putin a promulgat noua doctrină nucleară care-i permite armatei ruse să folosească bombe atomice în cazul unui atac similar cu cel al Ucrainei. Noul document stabilește că bombardarea Rusiei cu arme occidentale este considerat drept atac comun al două țări și permite un răspuns nuclear. 

Sabrina Singh, purtător de cuvânt Pentagon: „Nu suntem surprinși de actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei. Este ceva despre care au tot dat semnale, în ultimele săptămâni, că intenționează să o facă. Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o și înainte, în ultimii doi ani. Este un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm, dar nu avem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina. De asemenea, nu vedem nevoia de a schimba propria politică nucleară.” 

SUA resping de asemenea acuzațiile Moscovei că ar contribui la escaladarea conflictului din Ucraina. 

Sabrina Singh, purtător de cuvânt Pentagon: „Comentariile privind o escaladare și un război mai mare, nu suntem de acord cu acestea. Credem că Rusia este cea care provocat extinderea acestui război după ce a adus în luptă peste 11.000 de soldați din Coreea de Nord.” 

Și șeful diplomației europene a acuzat Rusia că prin coborârea pragului de utilizare a armelor nucleare a creat o stare de nesiguranță în lume.

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă: Nu este prima dată când Putin face acest pariu nuclear. El a creat deja o criză de securitate alimentară și energetică. Nu este prima dată când folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a crea insecuritate, inclusiv trupele nord-coreene pe teritoriul european.” 

Mișcarea liderului de la Kremlin privind folosirea armelor nucleare a urmat imediat după decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu rachete americane care pot ajunge până la 300 de kilometri. 

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina dispune de rachete balistice livrate de SUA și că acestea vor fi folosite împotriva armatei ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE