Liderul de la Kiev Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei delegaților la Adunarea Parlamentară a NATO de la Madrid.
Vladimir Putin nu trebuie lăsat să câștige acest război, a fost și mesajul șefului NATO, Jens Stoltenberg, care a făcut apel la statele membre ale alianței să continue sprijinul pentru Kiev.
Zelenski a respins armistițiul provizoriu
Volodimir Zelenski le-a cerut parlamentarilor din statele membre NATO ajutor financiar și sisteme de apărare antirachetă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Națiunile noastre sunt interesate să nu avem niciun incident periculos la instalațiile nucleare. Cu toții vrem ca teroriștii ruși să înceteze să mai curme vieți și națiunea noastră are nevoie de garanții de protecție în fața rachetelor rusești sau a oricărui sabotaj asupra infrastructurii noastre.”
Președintele Ucrainei a reaminit planul de pace al Ucrainei care prevede garanții privind integritatea teritorială a țării sale, apărarea în fața amenințărilor nucleare și judecarea crimelor de război. Duminică, Zelenski a respins orice armistițiu provizoriu cu Rusia, afirmând că Moscova dorește doar un răgaz pentru a se regrupa.
Sprijinul pentru Ucraina „are un preț”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, recunoaște că sprijinul oferit Ucrainei „are un preț”, în condițiile în care țările membre se confruntă cu o criză a costului vieții. Cu toate acestea, el spune că este necesară oferirea acestui sprijin pentru a evita „plata unui preț mai mare”.
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO: „Desigur, cu toții ne dorim ca acest război să se încheie, dar trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Acesta este un război de agresiune în care o țară, Rusia, a invadat un vecin, Ucraina. Și, prin urmare, contează cum se desfășoară aceste negocieri. Și trebuie să ne dăm seama că, cel mai probabil, acest război se va încheia la un moment dat la masa negocierilor. Dar știm, de asemenea, că rezultatul acelor negocieri, speranța noastră, ele depind de forța de pe câmpul de luptă.”
Rusia a susținut că ar exista risc de accident nuclear, după ce a acuzat Ucraina de atacuri la centrala nucleară de la Zaporojie. Kievul neagă aceste acuzații. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că urmează să facă o nouă inspecție la Zaporojie.