În biografia sa Out of the Blue, fostul premier britanic Liz Truss susține că Vladimir Putin a fost foarte aproape să lanseze o bombă nucleară în apropiere de România, adică în Marea Neagră. Se întâmpla în octombrie 2022, iar informația a fost analizată de guvernul de la acea vreme.
Acum, tema este reluată și dezbătută de bitanici, după ce Liz Truss și-a actualizat biografia, conform Sky News.
Vladimir Putin voia să lanseze o bombă nucleară lângă România
În urmă cu doi ani, rușii chiar făceau pregătiri pentru o potențială lansare a bombei atomice, iar datele au fost aflate de Serviciile Secrete din Marea Britanie, ceea ce a făcut ca guvernul de la Londra să organizeze rapid o celulă de criză și mai multe întâlniri de urgență. În cartea sa, Liz Truss spune că guvernul lua în calcul atunci eventuale consecințe asupra Marii Britanii.
La acea vreme, timp de câteva zile, Liz Truss a stat doar la birou și a studiat, alături de specialiști, diverse hărți meteorologice pentru a se pregăti și pentru a calcula cum pot radiațiile să se răspândească până în Marea Britanie, după cum menționează fostul premier în cartea sa. Ore întregi a stat Truss, alături de stafful ei, pentru a studia acele hărți din satelit, cu direcțiile vântului și cu mișcarea maselor de aer, din cauza temerilor că unele „modele meteorologice greșite” ar putea avea „un efect direct asupra Marii Britanii”.
Astfel, Liz Truss și-a petrecut ultimele sale zile din scurtul său mandat de prim-ministru, de doar 50 de zile, „pregătindu-se pentru atacul nuclear rusesc în Ucraina”.
Iar informațiile britanicilor le aveau la bază pe cele americane de tip „exquisite”, care spuneau că există 50% șanse ca Rusia să desfășoare o armă nucleară tactică în Ucraina sau să testeze una deasupra Mării Negre.
În plus, în cartea reputatului jurnalist american Bob Woodward, publicată luna trecută, este detaliat și modul în care comunitatea de informații americane a concluzionat că există acea posibilitate „de 50%” ca Putin să recurgă la arme nucleare în toamna anului 2022. Momentul nu era unul întâmplător dacă avem în vedere că, în toamna lui 2022, ucrainenii au reușit unele dintre cele mai bune acțiuni de contraofensivă și au alungat o parte din trupele rusești de pe teritoriile ocupate, deși Putin tocmai le anexase.
Cu doar câteva săptămâni înainte, președintele american Joe Biden a spus că „lumea este la fel de aproape de un război nuclear ca și la momentul crizei rachetelor din Cuba.”
Astăzi, după ce Donald Trump a devenit din nou președinte al SUA, s-a zvonit că el ar fi vorbit cu Putin și i-ar fi transmis să nu cumva să escaladeze conflictul și i-ar fi amintit liderului rus că americanii au multe trupe staționate în Europa. Kremlinul a negat însă că Putin ar fi discutat acum cu Trump. Iar directorul de comunicații al lui Trump, Steven Cheung, a declarat: „Nu comentăm apelurile private dintre președintele Trump și alți lideri mondiali”.
Între timp, marți, 12 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele aeriene ruse au desfășurat două bombardiere strategice Tu-22M3 deasupra apelor neutre din Marea Neagră, conform agenției ruse de stat RIA. Zborul a durat mai mult de cinci ore și aeronavele au fost escortate de avioane de luptă SU-30SM și SU-27.