UPDATE. Ministerul român de Externe respinge declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Ucraina a dobândit după cel de-Al Doilea Război Mondial, pământuri care au aparținut României și Poloniei. MAE precizează într-un comunicat de presă că acestea induc ideea falsă că țara noastră ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.
Totodată, MAE subliniază că "războiul de agresiune" declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă "o încălcare gravă şi brutală" a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.
"În acest context, România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional", afirmă MAE.
Știrea inițială
Președintele rus Vladimir Putin susține că un conflict cu Ucraina "era inevitabil" și sugerează din nou că Polonia intenționează să anexeze părți din teritoriul ucrainean. El a admis ca o parte a vestului Ucrainei, care aparținea Ungariei, României și Poloniei, a fost luată cu forța într-un context istoric complicat, in timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin a făcut aceste declarații cu ocazia sărbătoririi Zilei Unității.
Putin a afirmat că Polonia încă mai are în vedere ideea anexării teritoriilor ucrainene, adăugând că Rusia i-a tratat întotdeauna pe ucraineni "cu respect și căldură" și continuă să procedeze la fel.
Vladimir Putin: Cunoaștem, de asemenea, ideile unei părți a cercurilor politice din Polonia de a crea un mare stat care să absoarbă toată țara. S-a vorbit mult despre acest lucru înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Era o idee fixă - (existența unui stat n.r.) de la Marea Baltică la Marea Neagră. Acum observăm relațiile de prietenie dintre liderii Poloniei și Ucrainei, dar ideea este încă vie. Ideea de a absorbi Ucraina nu a dispărut.
În discursul său, Putin a spus că doar Rusia poate garanta cu adevărat suveranitatea și independența statului ucrainean și a adăugat că Rusia a cedat voluntar Ucrainei teritorii care aparțineau României, Ungariei și Poloniei.
Vladimir Putin: Singurul garant real și autentic al suveranității și independenței statului ucrainean poate fi Rusia. De asemenea, Rusia a cedat Ucrainei teritoriile sale istorice, dar voluntar, pentru a crea un singur spațiu istoric cultural și umanitar comun. Iar aceste teritorii (din vestul Ucrainei n.r.), pe care tocmai le-am menționat, au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite.
Putin a mai spus că voluntarii continuă să se alăture armatei ruse, 318.000 de persoane fiind deja mobilizate. Autoritățile au declarat anterior că obiectivul era de a mobiliza aproximativ 300.000 de rezerviști.
Vladimir Putin: Dintre cele 300.000 de persoane, 318.000 de persoane au fost deja mobilizate. De ce 318.000? Pentru că voluntarii merg (la operațiunea militară specială n.r.). Afluxul de voluntari nu este în scădere. Dintre aceștia, 49.000 sunt deja în armată, executând misiuni de combat, iar restul fac încă instrucție.
Recent, Putin a semnat o lege care permite mobilizarea militară a persoanelor ce au comis infracțiuni grave, în condițiile în care Kremlinul continuă să mobilizeze trupe pentru războiul său din Ucraina, pe fondul recentelor eșecuri.