Echipele de căutări și ajutoare de urgență au fost trimise din toată lumea în Turcia și în Siria, unde salvatorii îndură frigul și uneori sapă cu mâinile goale sub dărâmăturile clădirilor distruse de seismul cu magnitudinea de 7,8. Peste 5.000 de persoane au murit, iar bilanțul deceselor ar putea crește, potrivit Euronews.com.
Operațiunea masivă de salvare au fost împiedicate din cauza pagubelor uriașe, iar vocile persoanelor prinse sub dărâmături s-au stins.
„Le puteam auzi vocile, cereau ajutor”, a mărturisit declarat Ali Silo.
Bărbatul și-a pierdut două rude care nu au mai putut fi salvate în orașul turc Nurdag. Silo este un sirian originar din localitatea Hama care s-a mutat în Turcia în urmă cu 10 ani. Cu ajutorul altor localnici, el a scos la suprafață cadavrele a două victime. Cutremurele puternice produse luni au provocat moartea a mii de persoane și distrugeri pe o suprafață de sute de kilometri în Turcia și Siria.
Replicile au transformat clădirile în grămezi de beton și metal, ceea ce a împiedicat eforturile de salvare a victimelor. Doar în Turcia, peste 8.000 de persoane au fost scoase de sub dărâmături, iar aproape 380.000 s-au refugiat în adăposturi puse la dispoziție de autorități sau în hoteluri, a anunțat vicepreședintele turc.
Rămași fără locuințe, unii dintre oameni s-au adăpostit în centre comerciale, stadioane, moschei și în centre de asistență socială, în timp ce alții au îndurat frigul noaptea, fie acoperiți cu pături, fie în jurul focurilor.
Starea de urgență în regiunile din Turcia care au fost distruse de cutremure
Sinistrații au cerut ajutor inclusiv pe rețelele de socializare, implorând pentru găsirea apropiaților care s-ar afla în clădirile distruse de seism. Oficialii Ministerului de Interne au precizat că toate apelurile au fost „colectate cu meticulozitate”, iar informațiile au fost transmite echipelor de căutare-salvare.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că 13 milioane de persoane dintre cele 85 de milioane ce trăiesc în Turcia au fost afectate de cutremur. Starea de urgență a fost decretată în 10 provincii ale țării pentru a gestiona eforturile de salvare.
În zona lovită de cutremure, peste 23 de milioane de persoane ar fi afectate, arată estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Echipe de salvatori mobilizate de aproape 30 de țări au fost trimise în Turcia și Siria, la doar câteva ore după producerea cutremurelor. Turcia a anunțat că va permite doar vehiculelor ce transportă ajutoare să pătrundă în provinciile Kahramanmaraș, Adiyaman and Hatay, grav afectate de seisme.
Mai mult, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că ia în calcul „toate căile" pentru a trimite provizii în nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli, unde milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă și se bazează pe ajutorul umanitar pentru a supraviețui.
Toate aceste ajutoare ar putea ajunge prea târziu, spun oamenii rămași fără un acoperiș deasupra capului. Nurgul Atay a povestit că a auzit vocea mamei sale, prisă sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în orașul turc Antakya, capitala provinciei Hatay. Femeia a mărturisit că toate eforturile ei și ale altor persoane de a pătrunde în ruine au fost zadarnice, în lipsa unor utilaje de mare tonaj.
"Dacă am putea ridica placa de beton, am putea ajunge la ea. ama mea are 70 de ani, nu va putea rezista mult timp”, a afirmat femeia.
Există și câteva povești incredibile de salvare. În orașul Jinderis, din nord-vestul Siriei, o tânără, pe nume Nour, a fost scoasă în viață dintr-o clădire prăbușită luni din cauza cutremurului.