Astăzi este ultima zi în care puteți să vă faceți singuri recensământul online, până la ora 24.00. Termenul inițial până la care trebuiau completate formularele, 15 mai, a fost prelungit.
Puteți face autorecenzarea aici, de pe un dispozitiv digital – telefon, tabletă, laptop sau desktop.
Aici puteți verifica dacă autorecenzarea a fost realizată cu succes. În caz contrar, sunteți notificat și puteți vedea de ce chestionarul nu a fost acceptat în baza de date.
Pentru autorecenzare, fiecare persoană poate primi, la cerere, o zi liberă plătită de la stat.
După completarea datelor și efectuarea recenzării, cei care vor să beneficieze de liber, trebuie să aștepte 7 zile, iar apoi să descarce documentul generat de website și să îl prezinte angajatorului.
Pentru informații detaliate cu privire la procesul de autorecenzare, Recensământ România pune la dispoziția persoanelor interesate un set de instrucțiuni detaliate, pentru a eficientiza procesul, inclusiv un tutorial online.
Până în prezent, aproape 10 milioane de români au completat formularul online
De pe 31 mai, până pe 17 iulie 2022, recenzorii vor colecta datele, prin interviuri faţă în faţă, prin intermediul ajutorul tabletelor. Recenzorii vor merge pe teren și vor bate la fiecare ușă. Persoanele care refuză să ofere informații, dau informații trunchiate sau false pot fi amendați.
Amenda minima este de 1000 de lei și poate ajunge la 3000 de lei.
Cetățenii din București, Cluj, Prahova și Brașov sunt în topul celor care s-au autorecenzat. Numai în București s-au autorecenzat un million de persoane.
Potrivit autorităților, informațiile nu vor fi folosite decât pentru politici publice și statistici.
Cine se poate recenza
Potrivit OUG 19/2020, la recensământ pot participa persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care sunt rezidenți în România; persoanele cu cetățenie și domiciliu în România, dar cu reședință în alt stat care nu a depășit 12 luni.
De asemenea, se pot recenza diplomații și consulii României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în lume, personalul național al bazelor științifice naționale, stabilit în afara țării, persoanele de cetățenie română care aparțin echipajelor navelor de pescuit sau altor nave, aeronave și platforme plutitoare ce operează parțial sau integral în afara teritoriului economic.
În ceea ce privește spațiile locative, gospodăriile și nucleele familiale, clădirile de locuit, imobilele cu altă destinație decât cea de locuit, în care există cel puțin o locuință, dar și locuințele situate în orice tip de clădire din România fac obiectul recenzării.