Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce ne este frică de vineri 13? Originea superstițiilor legate de această zi

Frica de ziua de vineri 13 este una dintre cele mai răspândite superstiții din cultura occidentală, alături de a trece pe lângă o pisică neagră sau a merge sub o scară.

De exemplu, se estimează că între 17 și 21 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii sunt afectate în mod activ de Friggatriskaidekaphobia (numită astfel după Frigga, zeița nordică după care se numește „Friday" în limba engleză) sau „triskaidekaphobia", teama de numărul 13.

Unele persoane refuză să zboare cu avionul sau să încheie o afacere la această dată, în timp ce altele refuză să iasă din casă. Unele clădiri sar peste etajul 13, trecând de la 12 direct la 14, există invitați la cină care refuză să mănânce la o masă cu 13 invitați și există companii aeriene care nu au un rând 13.

Dar de ce sunt considerate numărul și data atât de ghinioniste?

Musafiri neinvitați, numerologie și personajul Jason din filmele horror

Originile fricii de vineri 13, ca în cazul majorității superstițiilor, sunt greu de identificat.

Conceptul de număr blestemat poate să se întoarcă la mitologia nordică.

Potrivit mitului viking, 12 zei aveau un banchet în Valhalla. Un al 13-lea oaspete neinvitat, cunoscut sub numele de Loki - zeul răutăților - a sosit și l-a păcălit pe Hodr, zeul orb al întunericului, să-l împuște pe Balder cel Frumos, zeul bucuriei și al veseliei, cu o săgeată cu vârf de vâsc.

Superstiția s-a răspândit apoi în sudul Europei, impunându-se până la începutul erei creștine.

Apoi a apărut povestea unei alte mese: Cina cea de Taină, la care au participat Iisus Hristos și apostolii săi. Cel de-al 13-lea invitat nu era nimeni altul decât Iuda Iscarioteanul, apostolul care l-a trădat pe Iisus, ceea ce a dus la răstignirea sa.

Mergând și mai departe în tradiția biblică, se spune că vineri este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Pomul Cunoașterii, precum și ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel.

Dincolo de mituri și religie, pentru mulți numărul 13 are de suferit pur și simplu pentru că vine după numărul 12.

Numerologii consideră că 12 este un „număr complet": există 12 luni în an; 12 ore ale ceasului; și 12 semne ale zodiacului; 12 munci ale lui Hercule; 12 zei ai Olimpului... Numărul 13 este neregulat prin comparație.

În ceea ce privește ziua de vineri, mulți cred că a fost o zi cu ghinion încă de la publicarea în secolul al XIV-lea a „Poveștilor din Canterbury" ale lui Chaucer: „Și într-o vineri a căzut toată această nenorocire."

Mergând mai departe cu câteva milenii, cultura populară nu a ajutat în niciun fel: Romanul lui Thomas William Lawson din 1907, „Vineri 13", spune povestea unui agent de bursă care creează haos pe Wall Street; bombardamentul german asupra Palatului Buckingham a avut loc vineri, 13 septembrie 1940; misiunea nefericită Apollo 13 pe Lună; filmele „Vineri 13", cu Jason Voorhees, ucigașul cu mască de hochei.

Toate acestea au contribuit la crearea unei reputații proaste pentru această dată.

Dar unele țări nu ar fi de acord.

Varianta europeană: marți 13

În cultura hispanică și greacă, ziua de marți 13 este considerată în mod tradițional o zi cu ghinion.

În Grecia, marțea este ziua asociată cu Ares, zeul războiului, iar numele grecesc pentru „marți" este „Triti", sau „a treia", ceea ce sporește superstiția, deoarece se presupune că ghinionul vine în grupuri de trei.

Orașul Constantinopol a căzut de ambele ori într-o zi de marți - în 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, și în 1453 în fața otomanilor.

În Italia, numărul 13 este de fapt considerat norocos, iar vineri 17 are reputația proastă. Legătura dintre numărul 17 și ghinion se întoarce la cifrele romane pentru 17, XVII. Atunci când sunt rearanjate, acestea creează cuvântul VIXI, care se traduce prin „am trăit", la trecut, ceea ce implică moartea.

În consecință, Alitalia, compania aeriană a țării, nu prezintă rândul 17 pe avioanele sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE