Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban spune că NATO va construi trei baze militare mari în România, Polonia și Slovacia: "Locurile de unde sunt predate armele devin o țintă"

NATO intenționează să construiească trei baze militare mari în estul Europei - în România, Polonia și Slovacia, de unde va coordona livrările de armament pentru Ucraina. Este declarația făcută de către premierul Ungariei, Viktor Orban.

Potrivit acestuia, decizia finală urmează să fie luată la summit-ul NATO de la Washington, programat pentru 9-11 iulie. Euronews a solicitat și un punct de vedere de la Ministerul Apărării, dar până în acest moment nu avem nicio reacție.

Viktor Orban spune că NATO va construi baze militare în România, Polonia și Slovacia

Premierul maghiar a anunțat că nu va bloca inițiativa, dar a precizat că Budapesta nu va participa la această misiune. Mai exact, Ungaria nu va livra armament pentru Ucraina și nici nu va permite utilizarea teritoriului său în acest scop.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: "Asta înseamnă că NATO va coordona transferul de arme către Ucraina. Vor fi create trei baze militare mari de unde armele vor fi livrate Ucrainei, aici, pe teritoriul țărilor NATO, în Polonia, Slovacia și România. Nu suntem dispuși să facem asta. Considerăm că locurile de unde sunt predate armele devin o țintă militară din punctul de vedere al inamicului. Acolo se poate întâmpla orice și nu vreau să risc nici cu Ungaria, nici cu poporul maghiar".

Liderul maghiar susține că noul Parlament European, ales la 9 iunie, ar trebui să se opună acestei inițiative.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: "Țările din regiune, polonezii și românii, reacționează în două moduri: ei merg înainte și cred că, din moment ce sunt cel mai aproape de linia frontului, pot oferi cel mai mult ajutor ucrainenilor și pot intra astfel în război. Slovacii sunt precauți, iar ungurii au spus clar: tocmai pentru că suntem aproape (n.r.: de linia frontului), trebuie să fim de trei ori mai precauți decât cineva care stă cu picioarele pe coasta Oceanului Atlantic din Franța."

Principala Baza militară NATO din România este cea de la Mihail Kogălniceanu. Aceasta va fi puternic extinsă și va fi cea mai mare din Europa. Lucrările au fost deja începute, iar investițiile se ridică la 2,5 miliarde de euro. Potrivit proiectului, noua bază va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE