Ungaria crede că fondurile UE pentru Ucraina nu trebuie acordate din bugetul UE şi că un calendar "rezonabil" trebuie stabilit pentru orice finanţare a Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Victor Orban, relatează Reuters.
"Sunt convins că să dai Ucrainei 50 de miliarde de euro de la bugetul UE pe cinci ani... este o decizie proastă", a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă.
Poziția Ungariei
Toate cele 27 de state UE cu excepţia Ungariei au fost de acord săptămâna trecută cu declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina, ocolind opoziţia declarată a lui Orban, care a acceptat sugestia de a pleca din sala Consiliului European când a fost luată decizia. Orban a confirmat ulterior că Olaf Scholz a sugerat această soluţie.
Dar liderii UE nu au reuşit să depăşească rezistenţa lui Orban când a venit vorba de alocarea a 50 de miliarde de euro de la bugetul UE către Ucraina.
Liderii UE, care preferă un acord sprijinit de toate statele membre, dar au şi un plan B, urmează să rediscute chestiunea la summitul extraordinar de la 1 februarie.
"EI vor să dea bani Ucrainei de la bugetul UE, Ungaria vrea să-i dea din afară. Au posibilitatea - dacă nu suntem de acord cu asta - să rezolve problema în afara bugetului, dar nu au opţiunea de a rezolva asta în interiorul bugetului fără aprobarea Ungariei", a subliniat Orban.
"Au posibilitatea, 26 de membri, să rezolve asta cu un împrumut comun în afara bugetului. Dacă asta va interveni ne vom gândi ce vom răspunde", a precizat el.
Formula propusă de UE
UE ar putea continua să ajute Ucraina cu o soluţie care implică un acord între Kiev şi 26 de state membre, care în acelaşi timp ar lipsi Budapesta de acces la alte fonduri care ar fi fost alocate alături de cele 50 de miliarde, precum cele pentru migraţie.
UE a suspendat o mare parte din fondurile UE pentru Ungaria din cauza preocupărilor că Budapesta a afectat mecanismele mecanismele de verificare şi control din ţară. UE a deblocat unele dintre aceste fonduri săptămâna trecută, afirmând că Budapesta a implementat o reformă a justiţiei, dar circa 20 de miliarde de euro rămân îngheţate.
Întrebat joi, Orban a spus că Ungaria nu vrea să lege chestiunea fondurilor UE suspendate Budapestei din cauza problemelor cu statul de drept de alocarea pentru Ucraina.
"Nu vrem să legăm asistenţa financiară care urmează a fi acordată Ucrainei cu orice chestiuni financiare ale Ungariei... Asta încalcă de asemenea principiul UE al cooperării loiale", a spus Orban.