Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordinul prin care i s-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta, anulat de ICCJ

ICCJ a decis, pe 19 septembrie, anularea ordinului de Ministru al Educației prin care i s-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Astfel, fostul prim-ministru nu scapă de acuzațiile că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat însă o decizie prin care spune că a existat un viciu de procedură în modul prin care i s-a retras titlul de doctor în 2016, printr-un ordin de minstru.

Decizia vine după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a stabilit că teza fostului premier nu este plagiată.

  • „Detalii soluţie: Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 septembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.”

Viciu de procedură în decizia privind plagiatul lui Victor Ponta

Primul prim-ministru din istoria recentă a României acuzat că și-a plagiat doctoratul, Victor Ponta, a apelat, la finele anului 2022, la o cale extraordinară de atac, pentru a anula acea decizie-ordin de ministru al Educației prin care i-a fost retras titlul de doctor, în urma acuzațiilor de plagiat dovedite prin decizia CNATDCU.

Ce a făcut fostul premier a fost să apeleze la o decizie pronunțată în 2022 de către judecătorii Curții Contituționale, prin care titlul de doctor poate fi anulat doar după ce a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. Practic, fostul premier a acuzat un viciu de procedură pe care l-a comis fostul minitru al Educației, Mircea Dumitru, în 2016, când a emis acest ordin de retragere a titlului de doctor.

Cu toate acestea, în urma acestei decizii definitive luate la cealaltă revizuire, acuzațiile de plagiat și procedura prin care ar trebui să i se retragă titlul de doctor rămân în continuare de actualitate.

  • Vestea că Ponta și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat a apărut în iunie 2012. El obținuse titlul de doctor în drept în 2003, la Universitatea București. Teza sa se numea „Curtea Penală Internațională”, iar îndrumătorul științific a fost Adrian Năstase, care era premier pe atunci.
  • În decembrie 2014, Victor Ponta a anunțat, într-o scrisoare deschisă, că renunță la titlul de doctorat, din cauza scandalului creat.
  • În 2016, Ponta a deschis două procese în care a cerut suspendarea și anularea ordinului ministrului Educaţiei. Ambele acțiuni au fost respinse.
  • Victor Ponta a susținut mereu că ministrul de atunci al Educației, Mircea Dumitru, i-a retras titlul de doctor, ceea ce ar fi ilegal. Fostul premier spunea că ar fi trebuit ca Mircea Dumitru să meargă în instanță pentru a cere retragerea acelui titlu și nu să dea el un ordin.
  • În iulie 2020, Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. El ceruse anularea ordinului ministrului Educaţiei.
  • Din acest motiv, Victor Ponta a mers la Curtea Constituțională, care a dat decizia în 2022 și a precizat că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE