Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Bănescu critică clericii care îl susțin pe Georgescu: ”Biserica are datoria de a se dezice de orice apologie iresponsabilă”

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române solicită clarificări din partea clericilor care îl susțin pe Călin Georgescu, întrebând ce „valori creștine” i-au determinat să ignore o decizie a Bisericii și să se implice activ în sprijinul electoral al unui politician.

Într-o postare pe Facebook, fără a-i menționa direct numele, dar făcând referire clară la ideile promovate de Georgescu, Vasile Bănescu a atras atenția că „creștinismul nu înseamnă lene intelectuală sau spirituală, nici o religie întunecată de influențele ideologiilor politice și de patologiile credinței, precum bigotismul, fanatismul, filetismul, formalismul, festivismul religios sau ritualismul.”

”„Mai întâi, care „valori creștine”? Lupta cu răul din nano-cipurile strecurate perfid în băuturile răcoritoare, în 5G, vaccinuri și demonice operații de cezariană?

Neutralitatea față de criminalul Agresor de la Răsărit? Suveranismul utopic și autarhismul distopic al României?

Letala „înțelepciune rusească” care invadează și bombardează state suverane, amenințând Europa cu atacuri nucleare?

Ortodoxismul care mărșăluiește cu „fiii și fiicele” țării spre tabere de inițiere în ultranaționalism ortodoxist cu iz legionar?”, este întrebarea pe care Bănescu o adresează pe Facebook.

Acesta se întreabă care ar fi alăturarea dintre acțiunile politicianului și creștinism. „Cel degradat în creștinătatea de expresie magică a credinței epidermice care idolatrizează forma și ignoră conținutul?”

„Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism sau ortodoxie confiscate politic și ideologic, de care Biserica, în mod natural, se dezice”, spune Bănescu.

Totodată el subliniază că „Biserica are onoranta datorie de a se dezice ferm de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut (anii 1930-40 urmați de comunism) sau din prezent (criminali de război condamnați internațional), indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public credința creștină“.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE