Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vărul românului răpit din Israel de gruparea Hamas: ”E cetățean român. Acestor ostatici li se va acorda prioritate”

Udi Goren, vărul românului răpit de Hamas, a declarat, la Euronews România, că demersurile diplomatice făcute de autoritățile israeliene pentru eliberarea persoanelor capturate de gruparea Hamas sunt în desfășurare și și-a exprimat speranța că oamenii cu dublă cetățenie vor avea prioritate ca urmare a presiunilor făcute de mai mulți șefi de stat, pe fondul războiului Israel-Hamas.

În direct la Euronews România, Udi Goren a povestit că vărul său, Tal Chaimi, nu a fost găsit în niciun spital din Israel, iar telefonul acestuia a fost localizat în Fâșia Gaza.

”Tot ce știm este că în dimineața atacului de sâmbătă, acum două săptămâni, când toate sirenele au sunat și toți din kibbutzul vărului meu au fugit în adăpost, au fost zvonuri că există infiltrați în kibbutz și a vrut să-și apere casa.

Știu că s-a confruntat cu unii teroriști care încercau să intre în kibbutz. Pe la 8:30 a fost ultima oară când am comunicat cu el.

Nimeni nu i-a găsit trupul. Nu este în niciun spital israelian, iar telefonul lui a fost localizat ultima oară în Gaza, ceea ce ne face că credem că a fost răpit și este încă în viață și este ținut ostatic”, a afirmat vărul românului răpit de Hamas, în direct la Euronews România.

Cât despre eliberarea aproape 50 de ostatici de către Hamas, Udi Goren a dat de înțeles că astfel de informații pot fi sensibile.

”Este o informație cu un nivel ridicat de clasificare. Aș vrea să pot spune mai multe, aș vrea să mi se spună că vărul meu este pe drum. Nu pot să vă spun mai multe. Suntem nerăbdători să vedem ce se întâmplă, la fel ca oricine altcineva din Israel. (...)

Este cetățean român, acestor ostatici li se va acorda prioritate. Cu toată inima sper că pot să intru mâine în direct la dumneavoastră și să spun: da, s-a întors (acasă)”, a mai spus el.

Udi Goren a mai precizat că autoritățile israeliene oferă informații rudelor primare ale persoanelor răpite de gruparea Hamas.

”Eu și Tal suntem înrudiți prin străbunicul nostru care este din Buzău, în nord-estul Bucureștiului. Familiile noastre - străbunica mea și străbunica lui - au trecut prin Al Doilea Război Mondial, iar apoi au venit în Israel și au fondat kibbutzul unde Tal locuiește astăzi. (...)

Sentimentul nostru este că suntem foarte români. Limba română este vorbită de străbunicii noștri până când s-au stins. Cu siguranță, e o parte din noi”, a mai povestit vărul românului răpit de gruparea Hamas.

De asemenea, Udi Goren a dat asigurări că vărul său este român, cu dublă cetățenie, iar telefonul acestui a fost localizată într-o regiune din Fâșia Gaza unde au avut loc bombardamente intense în ultimele zile.

”Familia a urmărit unde se află telefonul. A fost localizat în Khan Yunis unde a fost intens bombardat. Este unul dintre motivele pentru care noi, familiile ostaticilor, cerem să se oprească lupta, războiul ca să prevenim mai multe victime, nu numai de partea familiilor noastre, ci și în Gaza.

Credem cu tărie că trebuie să înceteze să mai moară civili”, a mai menționat bărbatul.

Vărul românului răpit de Hamas: Există multă presiune din partea multor țări ca Israel să nu inițieze operațiunea terestră

De asemenea, el a cerut statelor occidentale să exercite presiuni în vederea eliberării ostaticilor, înaintea Israelul să declanșeze ofensiva terestră în Fâșia Gaza.

”Trebuie să existe o presiune de la orice aliat pe care Israelul îl are pentru a fi oprită lupta și să aducem civilii acasă, atâta timp cât mai este posibil. (...) Avem doi ostatici americani care au fost eliberați. În Gaza au intrat primele convoaie umanitare.

Tot ce este un picior pus în prag și acesta este un prim pas pentru eliberarea ostaticilor și pentru intrarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, înainte să mai moară alți civili.

Nu știu dacă aș putea să spun pace. Cred că au încercat să negocieze o încetare a focului și să-și aducă cetățenii acasă în siguranță.

Există multă presiune din partea multor țări ca să nu inițieze operațiunea terestră înainte de a fi asigurată situația ostaticilor.

Armata israeliană este la granița cu Faza, dar nu au intrat încă. Pot să presupun că șefii Armatei sunt gata. Cred că există multă presiune din partea fiecărui șef de stat care vin în Israel. Au spus că situația ostaticilor trebuie să fie prioritară”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE