Situația umanitară din Fâșia Gaza se deteriorează rapid, avertizează organizațiile de caritate. Acestea cer stabilirea unui coridor umanitar permanent care să permită ajutoarelor să ajungă rapid în regiune.
Sumar:
- Situația umanitară din Fâșia Gaza se deteriorează pe zi ce trece
- Nu mai puțin 17 camioane încărcate cu apă, alimente și medicamente au fost lăsate să treacă spre Gaza. Este cel de-al doilea convoi, după ce sâmbătă au intrat în Gaza primele 20 de tiruri
- Israel continuă bombardamentele în Fâșia Gaza.
- Numărul românilor morți a ajuns la 5, după ce MAE a confirmat încă un deces.
- Peste 4.600 de persoane au fost ucise, iar alte 14.000 au fost rănite în Fâșia Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății, controlat de autoritățile palestiniene.
- În Israel, peste 1.400 de oameni au murit în urma atacurilor pe care gruparea Hamas le-a lansat în sudul țării.
- Un al treilea convoi cu ajutoare a intrat în Gaza dinspre Egipt
- Israelul afirmă că a arestat 37 de membri Hamas în raiduri efectuate în timpul nopții în Cisiordania.
Haaretz: Două femei răpite în Israel, eliberate
Un reprezentant al Hamas a afirmat luni seara că gruparea a eliberat doi ostatici, ca urmare a eforturilor de mediere făcute de Egipt și Qatar.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că Hamas a decis eliberarea celor doi ostatici din ”motive umanitare”, relatează publicația israeliană Haaretz.
Este vorba despre două femei de 85 de ani, respectiv 79 de ani.
De altfel, Crucea Roșie a anunțat că a facilitat eliberarea a doi ostatici și transportarea acestora din Fâșia Gaza.
Surse: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas, în stare avansată
Negocierile intermediate de Qatar cu eliberarea persoanelor capturate de gruparea Hamas sunt în ”stare avansată”, a declarat o sursă citată de postul BBC. În prezent, au loc discuții ”intense și punctuale” cu ajutorul unui mediator din Qatar și cu implicarea SUA.
Hamas ar fi dat un "răspuns pozitiv" în ceea ce privește eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili străini și cu dublă cetățenie în schimbul unei încetări a focului și a intrării mai multor ajutoare în Gaza.
Sursa a mai precizat că respingerea de către Israel a încetării focului a împiedicat orice progres în acest sens.
De asemenea, reprezentanți ai Crucii Roșii se îndreaptă spre Fâșia Gaza în vederea evacuării a 50 de ostatici dintre cei peste 200 capturați de Hamas, a anunțat postul israelian de televiziune i24NEWS, citat de Jerusalem Post.
Un oficial militar israelian de rang înalt a precizat că statul Qatar s-a implicat activ în medierea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, separat de cele purtate exclusiv pentru eliberarea cetățenilor israelieni.
Presa israeliană scrie că discuțiile se axează pe eliberarea femeilor și copiilor.
Întrebat dacă gruparea Hamas ar elibera ostatici străini în schimbul unei opriri a ostilităților, un oficial de rang înalt din Guvernul israelian a răspuns:
”O încetare a focului este ridicolă! Este ca și cum ai cere SUA o încetare a focului după 11 septembrie 2001 - iar acest lucru este de 20 de ori mai rău”, a precizat el.
Israelul a estimat că 222 de persoane au fost capturate de Hamas în Gaza.
Un spital din Fâșia Gaza nu mai are spațiu la morgă
Spitalul Abu Youssef Al-Najjar din localitatea Rafah a raportat nu mai puțin de 61 de decese, în urma bombardamentelor intense lansate luni dimineață asupra sudului Fâșiei Gaza, relatează agenția The Associated Press.
Talaat Barghout, un purtător de cuvânt al unității medicale, a precziat că nu mai există spațiu la morgă pentru toate corpurile și nici giulgiurile islamice (kafan) pentru a oferi victimelor funeraliile.
"Mai mult de jumătate dintre acestea au fost puse pe jos (la spital)", a spus el.
Potrivit acestuia, spitalul Abu Youssef Al-Najjar nu are o unitate de terapie intensivă și nu dispune de dotări pentru tratarea arsurilor. Mai mult, unitate medicală dispune de combustibil pentru a funcționa încă două zile, pentru a asigura serviciile de bază.
SUA recomandă Israelului să amâne ofensiva terestră pentru a fi eliberați mai mulți ostatici
Statele Unite au recomandat Israelului să amâne declanșarea unei posibile ofensive terestre în Fâșia Gaza deoarece acest lucru ar oferi mai mult timp oficialilor americani să colaboreze cu partenerii săi regionali pentru a elibera mai mulți ostatici, a afirmat un oficial american familiarizat cu abordarea administrației Biden în acest sens.
Sub protecția anonimatului, el a dat de înțeles cât de mult ar putea cântări acest argument în cazul unei decizii a Guvernului israelian. Potrivit acestuia, ajutorul acordat de Qatar în medierea cu gruparea Hamas a dus la eliberarea a două prizoniere - Judith și Natalie Raanan.
Procesul care a dus la eliberarea lor - doar două dintre cele peste 222 de persoane despre care se crede că au fost luate ostatice în Israel în atacurile din 7 octombrie - a început la scurt timp după asaltul lansat de Hamas.
Cinci români morți și unul dat dispărut în războiul Hamas-Israel. MAE confirmă bilanțul
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, luni, faptul că cinci cetățeni români au murit, iar un altul a fost dat dispărut, la o zi după ce informația a fost făcută publică de autoritățile israeliene.
”În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul a încă unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel.
Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene.
Astfel, până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au decedat, și o persoană este notificată ca fiind ostatic în Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Israel a arestat aproape 40 de membri Hamas în raiduri în Cisiordania
Israelul susține că a reținut 800 de palestinieni căutați în Cisiordania, inclusiv peste 500 de persoane asociate cu Hamas, de la începutul războiului, la 7 octombrie.
Israelul afirmă că a arestat 37 de membri Hamas în raiduri efectuate în timpul nopții în Cisiordania.
În total, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că au reținut 800 de palestinieni căutați în Cisiordania, inclusiv peste 500 de persoane asociate cu Hamas, de la începutul războiului cu Hamas, la 7 octombrie.
Un al treilea convoi de ajutoare ar fi intrat luni în Fâșia Gaza
Oficialii spun că ajutorul care a ajuns până acum în Gaza este "o fracțiune din ceea ce este necesar după 13 zile de asediu total".
Un al treilea convoi de ajutoare ar fi intrat luni în Fâșia Gaza, sub asediu și bombardament israelian, atât pe partea egipteană, cât și pe partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei Rafah.
Un oficial anonim al Semilunii Roșii egiptene a declarat că un total de 34 de camioane au primit deja acces între sâmbătă și duminică; primele convoaie care au intrat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.
Al treilea convoi de ajutoare intră în Gaza dinspre Egipt - rapoarte
Avem informații potrivit cărora un al treilea convoi de ajutoare a intrat în Gaza dinspre Egipt.
Agențiile de presă Reuters și AFP afirmă că mai multe camioane tocmai au intrat prin punctul de trecere Rafah.
Aceasta urmează unui prim convoi de 20 de camioane sâmbătă și unui al doilea convoi de aproximativ 14 camioane duminică. Vă vom oferi mai multe detalii pe măsură ce le vom avea.
Medicii din Fâșia Gaza, forțați să facă operații fără o doză adecvată de analgezic
Reprezentanții organizației „Medici fără Frontiere”, care operează în regiune, spun că lipsa apei potabile afectează puternic populația civilă. Oameni au început să bea apă sărată, netratată, iar riscul unor focare epidemice este foarte ridicat.
De asemenea, în lipsa medicamentelor de primă necesitate, medicii fac operații fără anestezie.
O altă problemă gravă este numărul mare de femei gravide. Zilnic, sute de femei nasc în afara spitalelor, potrivit estimărilor organizațiilor umanitare.
Până în prezent, în Fâșia Gaza au murit aproape 4700 de oameni, iar peste 14 mii au fost răniți în timpul bombardamentelor armatei israeliene.
Leo Cans, șef de misiune „Medicii fără Frontiere”: Ei (n.r. oamenii din Fâșia Gaza) spun că au început să bea apă care nu e potabilă, au început să bea apă sărată. Iar apa sărată provine din stratul de mică adâncime, ceea ce înseamnă că apa ar putea să nu fie bună, ar putea să provoace îmbolnăviri. Este o adevărată rețetă pentru focare și este o rețetă pentru dezastru. Nu au suficientă morfină, analgezice pe care să le folosească pentru pacienți. Sunt forțați să facă operații fără o doză adecvată de analgezic”.
Știrea inițială:
Atât Națiunile Unite cât și Washingtonul au cerut insistent ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis pentru a permite transportul ajutoarelor umanitare.
”Israelul este în contact cu Egiptul, această legătură dintre noi și egipteni are o importanță strategică. Președintele el-Sissi, premierul Netanyahu și președintele Biden, acesta este un triunghi strategic pentru statul Israel, suntem în contact permanent. Ieri au intrat 20 de camioane, au fost verificate personal de egipteni în colaborare cu americanii și le-am urmărit pe teritoriul Gaza, ne-am asigurat că se îndreaptă spre facilitățile Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor. ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că încă un român ar fi murit în Israel, ceea ce ar face ca bilanțul să crească la 5. Totodată, Filip confirmă faptul că un cetățean cu dublă cetățenie israeliană și română este ostatic în Gaza.
În același timp, Israelul a continuat bombardamentele în Fâșia Gaza, în condițiile în care continuă pregătirile pentru operațiunea terestră. Armata israeliană insisă că atacurile vizează lichidarea celulelor teroriste și nu civili.
Lovituri aeriene s-au înregistrat și la o moschee din tabăra de refugiați Jenin, în Cisiordania. Israelul spune că teroriștii de la Hamas și organizația Jihadul Islamic foloseau o rețea de tuneluri care se afla sub moschee. Pe de altă parte, ministerul Palestinian al sănătății susține că cel puțin patru au fost uciși în atacurile din Cisiordania.
Situația este tensionată și în nordul Israelului, la granița cu Libanul, acolo unde au avut loc schimb de tiruri de rachetă. Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat trupele și a transmis un avertisment dur Libanului.
Tensiunile de la granița cu Libanul și avertismentul lui Netanyahu vin în condițiile în care liderii occidentali au făcut eforturi diplomatice pentru a se asigura că războiul dintre Israel și Hamas nu se transfromă într-un conflict regional.
În același timp, președintele american Joe Biden cere Israelului să amâne operațiunea terestră în Fâșia Gaza. La două săptămâni de la atacurile teroriste ale Hamas, peste 1.400 de oameni au murit în Israel, în timp ce oficialii palestinieni spun că peste 4.600 de oameni au fost uciși.