Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Din 7 octombrie, nu am dormit o noapte întreagă". Tatăl care are fiica în războiul din Israel a mărturisit ce a discutat cu ea

Israel se află în război din 7 octombrie, atunci când Hamas a început atacurile. Un fost jurnalist român, Alin Avram, este stabilit în Israel de 10 ani, alături de soția sa și cele două fiice.

Cea mai mare dintre ele, Hannah, are 20 de ani și luptă în armata Israelului. Alin Avram a dezvăluit, la Euronews România, ce a discutat cu ea de la începutul confruntării.

Alin Avram: "Am fi vrut să mergem noi în locul fiicei noastre"

Alin Avram, român stabilit în Israel: "Am vorbit cu ea. Noi avem un mod de a comunica, nu ne povestește prea mult, înțelegem că sunt lucruri pe care nu le poate povesti, însă ce este important e să ne spună în fiecare zi că e bine, că nu a pățit nimic. Azi a ieșit din serviciu, a dormit și am primit un mesaj atunci când s-a trezit. Asta e cel mai important pentru noi.

Nici nu i-am cerut să ne povestească prea multe din ce face, pentru că știm că nu se poate. Și nici ea nu cred că vrea să ne povestească în momentul de față. Au mai fost, din păcate, câteva momente în care locul unde își desfășoară activitatea a fost atacat și nu mi-a povestit la momentul respectiv, ci după câteva zile, când lucrurile s-au calmat, când și noi am putut primi altfel vestea.

Partea rea e că nu știm când o să o vedem, nu există nicio șansă să vină acasă atâta timp cât conflictul continuă."

Alin Avram: "E greu să auzi povești despre război de la copilul tău"

În Israel, fac armată și femeile, iar stagiul este de doi ani și 8 luni. Hannah se află în armată de un an și 7 luni și este combatantă chiar la granița dintre Israel și Egipt.

  • Atacul grupării Hamas a avut loc la exact 50 de ani de la războiul de Yom Kippur.

Alin Avram: "Noi sperăm să se termine cât mai repede, oamenii încearcă să revină la viața obișnuită, însă e greu. E presiunea ostaticilor, faptul că există acei ostatici, toată lumea e îngrijorată de soarta lor, dar pe de altă parte, economia Israelului trebuie să meargă mai departe. Multe firme s-au oprit.

Atât eu, cât și soția mea lucrăm, eu lucrez în industria strategică, iar ea în industria alimentară și sunt două domenii de care e nevoie. Însă sunt mulți oameni care au început deja să sufere. Oarecum suntem obișnuiți, e un fel de a spune, pentru că nu e prima oară când avem atacuri cu rachete, dar impactul psihologic, momentul 7 octombrie, ne-a afectat foarte puternic și resimțim totul mult mai puternic.

Și la alarme, de exemplu. Altă dată coboram în adăpost, ne întorceam și eram oarecum nu neapărat relaxați, dar era o rutină la un moment dat. Însă acum, după ce au fost și acele incursiuni ale teroriștilor, oameni care trăgeau pe stradă, care au împușcat civili, bătrâni, copii, femei, fără motiv, parcă totul e mult mai puternic. Noi avem și presiunea că avem copilul în armată și sincer, din 7 octombrie, nu am dormit o noapte întreagă."

În aceste condiții, Alin Avram se gândește să revină în România.

Alin Avram: "În perspectivă, da (n.r.: se gândește să plece din Israel când e gata războiul), noi avem o casă în România, deci avem aceste gânduri. Greu de spus ce vor face ele. Hanah și noi am avut un noroc extraordinar pentru că, în 7 octombrie, ea era în permisie și doar după ce a început masacrul, ea a fost convocată să ajungă la unitate și, practic, după ce a trecut momentul critic, ea a ajuns în bază.

Însă atunci am fi vrut să mergem noi în locul ei. Când a ieșit pe ușă, ne-a spus: aveți grijă la cine deschideți ușa. Noi, când era ea mică, îi spuneam: ai grijă la cine deschizi ușa. Acum ea vrea să ne protejeze, dar ne-am fi dus noi în locul ei. Nu doresc nimănui să treacă prin momente din astea. E greu să auzi povești despre război și când le auzi de la copilul tău, eu mi-aduc aminte de povești despre război de la bunicul, dar să le aud de la copilul meu, e dureros, nu doresc nimănui."

La momentul atacului de pe 7 octombrie, despre care vorbește Alin Avram, doi colegi ai Hannei au murit, iar o fată a fost răpită, după cum dezvăluia acesta a doua zi după atac, citat de publicația Bihon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE