Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți că Austria nu își dă acordul cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Afirmația a fost făcută de oficialul austriac, la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode s-a întâlnit la Viena cu omologul, ca să-l convingă că prin țara noastră nu există un coridor de migrație.
Austria este singura țară care mai blochează în acest moment accesul României la Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția.
„Cred că astăzi ministrul de Interne a exprimat poziţia clară în acest sens, în momentul de faţă Austria nu îşi dă acordul cu privire la extinderea spaţiului Schengen pentru Bulgaria şi România, este vorba de faptul că este nevoie de mai mult timp, la noi numărul de emigranți neînregistrați este mult prea mare, avem în momentul de faţă 75.000 de astfel de emigranți ilegali în Austria, aceasta înseamnă că aceştia au avut posibilitatea de a trece graniță externă a UE ajungând astfel în Austria, un stat intern al UE. Aceste probleme de siguranţă trebuie mai întâi clarificate”, a declarat cancelarul Austriei.
Președintele României: „Vom negocia până în ultimul moment”
În schimb, președintele Klaus Iohannis a spus că România va negocia până în ultima clipă intrarea în spațiul european de liberă circulație.
„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștri de Interne și de Justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii. Suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să aducem decizia colo unde o dorim noi”, a afirmat Klaus Iohannis.
Olanda, care ani la rând a fost singura ţară care s-a opus accesului țării noastre în zona de liberă circulație, și-a schimbat poziția. Nu este însă încă de acord cu aderarea Bulgariei, țară de care România este legată în dosarul de aderare.
„Am avut ezitări în privința aderării Croației, României și Bulgariei. Croația și România au reușit să respecte principiile stricte și corecte, așa că am putut să ajungem la un DA. În acest moment, pentru Bulgaria nu este un nu, este un nu încă”, a precizat Mark Rutte, premierul Olandei.
Președintele PSD, încrezător că România va intra în Schengen
În România, președintele PSD, Marcel Ciolacu, este însă în continuare încrezător că vom intra în Schengen.
„România îndeplinește toate condițiile tehnice de foarte mult timp. Este un vot politic.
Până acum n-au fost semnale (că Austria se opune). Eu îmi mențin părerea că pe 8 decembrie vom intra în spațiul Schengen și nu cred că alt stat al UE se poate opune pe nedrept intrării României în spațiul Schengen”, a afirmat Ciolacu.
Miercuri se va stabili forma finală a agendei Consiliului JAI de joi și vom afla dacă dosarul de aderare al României va fi sau nu luat în discuție.