Vremea caldă va fi din nou predominantă în cea mai mare parte a Europei, în vara acestui an, după cea mai călduroasă vară înregistrată pe continent, anul trecut. Bucureștiul va avea între 31 și 38 de zile cu temperaturi de peste 32 de grade.
Meteorologii Accuweather îi avertizează pe români că s-ar putea confrunta cu o vară caniculară și cu temperaturi extrem de ridicate, care să rivalizeze cu cele de anul trecut.
Se vor înregistra recorduri de temperaturi ridicate vara aceasta. Toată Europa este vizată – spre exemplu: Portugalia, Spania, Italia. Anul trecut, în București au fost 35 de zile în care temperatura a depășit valori de 32 de grade, cu mult peste media de 24 de zile, cât ar fi fost normal să se înregistreze. În mod similar, la Atena au fost înregistrate 67 de zile cu temperaturi de cel puțin 32 de grade, mult peste media de 46 de zile, cât era normal să se înregistreze în Grecia.
În acest an, meteorologii spun că temperatura va atinge în București 32 de grade în aproximativ 38 de zile, iar în Atena vorbim de 55-63 de zile de caniculă.
Perioadele de caniculă vin cu multe pericole. Cel mai grav este seceta, dar specialiștii spun că va fi mai bine anul acesta, față de 2021.
Seceta ar putea afecta recoltele de grâu și de porumb
La data de 18 mai 2022, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 se situează în limite scăzute și este caracterizat de secetă pedologică moderată spre extremă, în cele mai multe zone ale țării: Moldova, mare parte a Crișanei, Munteniei și Dobrogei, locul în centrul, sudul și estul Transilvaniei, sudul, centrul și estul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului.
Rezervele de apă din sol, atât pentru grâu, cât și pentru porumb au valori satisfăcătoare spre optim, anunță Administrația Națională de Meteorologie.