Președintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat o scrisoare prin care Blue Air a informat Ministerul Finanțatelor și Ministerul Transporturilor că nu își poate achita datoriile. Scrisoarea ar fi fost trimisă cu două săptămâni înainte de suspendarea zborurilor, cu mult înainte ca Agenția Fondului de Mediu să ceară poprirea conturilor Blue Air.
Împrumut de 300 de milioane de lei
Liderul USR susține că statul ar fi putut prelua controlul Blue Air înainte ca zborurile companiei să fie anulate. În 2020, guvernul a garantat un împrumut de 300 de milioane de lei primit de Blue Air.
„Deci în momentul în care Ministerul Finanțelor a făcut prima plată către EximBank, atunci trebuia să execute și garanțiile. Asta cere și compania în scrisorile astea. 75% din companie putea deveni a statului, putea deveni o companie controlată de stat la începutul acestui an. Ce ar fi însemnat asta? Erau câteva scenarii pe masă: să privatizeze compania, să facă o fuziune cu TAROM sau să închidă această companie în mod ordonat,” a explicat Cătălin Drulă.
Conform documentelor prezentate de Cătălin Drulă, Blue Air a transmis că „nu are posibilitatea constituirii, din încasările proprii, a sumelor necesare pentru plata obligațiilor rezultate din plățile efectuate de către Ministerul Finanțelor către Eximbank în numele Blue Air".
Contactat de Euronews, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat după conferința de presă susținută de liderul USR: „Drulă bate câmpii! Nu doresc să-i răspund!”
Euronews a încercat să obțină și o reacție din partea ministrului finanțelor, Adrian Câciu, dar acesta a refuzat să dea o replică președintelui USR.
Avioanele Blue Air se află la sol de pe 6 septembrie, iar compania a anunțat că va relua cursele începând cu 10 octombrie. Aproximativ 230.000 de oameni au fost afectați de anularea zborurilor. Blue Air a anunțat, pe 7 septembrie, că are datorii de circa 230 de milioane de euro. După ce toate zborurile Blue Air au fost anulate, o parte dintre pasagerii blocați în străinătate au fost repatriați de către TAROM. Guvernul a alocat 5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru ca TAROM să efectueze aceste curse.