Liderii Uniunii Europene se vor reuni într-o videoconferință de urgență marți pentru a dezvolta o poziție comună în fața crizei generate de atacul Hamas asupra Israelului. Această inițiativă vine după zile de confuzie și mesaje contradictorii din partea oficialilor UE, evidențiind dificultățile în abordarea politicii în Orientul Mijlociu. De asemenea, aceasta subliniază limitele influenței Uniunii în această regiune.
Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a generat confuzie săptămâna trecută când unul dintre membrii săi a anunțat pe rețelele sociale că ajutorul UE pentru dezvoltare destinat palestinienilor a fost înghețat, iar apoi a retras anunțul, potrivit Euronews.com.
Ursula von der Leyen, val de critici după vizita în Israel
Criticile au ajuns la apogeu weekend-ul trecut, când Ursula von der Leyen a făcut o călătorie neprogramată în Israel, stârnind reacții furioase din partea diplomaților europeni.
Diplomații sunt nemulțumiți că von der Leyen, care și-a exprimat solidaritatea cu victimele atacurilor Hamas, dar nu și-a transmis apelurile ca Israelul să respecte legea internațională în Gaza în timpul călătoriei sale, potrivit Politico.
Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a emis chiar și o mustrare publică la adresa șefei Comisiei Europene, potrivit căreia Ursula von der Leyen și-a depășit atribuțiile, deoare ce nu are dreptul să reprezinte opiniile UE cu privire la politica externă, care sunt în mod normal coordonate între țările membre.
„Poziția oficială a Uniunii Europene cu orice [problema] de politică externă este fixată – repet – prin linii directoare”, a declarat Borrell jurnaliştilor la Beijing sâmbătă. Politica externă este decisă de liderii celor 27 de țări ale UE la summit-uri internaționale și discutată de miniștrii de externe în cadrul reuniunilor „prezidate de mine”, a adăugat el.
Nathalie Loiseau, deputat european și membru senior al grupului Renew Europe al președintelui francez Emmanuel Macron, a făcut ecou criticilor într-o postare despre X. „Nu înțeleg ce legătură are președintele Comisiei cu politica externă, care nu este ea. mandat”, a spus ea.
„Ea se comportă din ce în ce mai mult ca o regină”, a spus un diplomat al UE căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer.
Întrebat despre criticile aduse călătoriei sale, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a spus că von der Leyen reprezintă doar Comisia, nu poziția celor 27 de țări membre UE.
„Nimeni nu a critica-o pe von der Leyen pentru că a mers în Ucraina și Bucha [orașul ucrainean în care a avut loc un masacru]”, a spus Mamer jurnaliştilor. „Poate călători oriunde dorește. Ea a mers în Israel pentru a-și exprima solidaritatea cu o țară care a fost subiectul unui atac terorist neprovocat. Asta intră în prerogativa ei.”
Mizele întrevederii liderilor UE
În cadrul videoconferinței de marți, liderii UE vor încerca să analizeze consecințele potențiale ale crizei, în contextul în care un atac israelian asupra Fâșiei Gaza este considerat iminent. Autoritățile din Gaza raportează că au fost ucise cel puțin 2.750 de persoane. Se așteaptă ca liderii UE să împuternicească miniștrii de externe să exploreze în detaliu riscurile potențiale ale crizei.
Una dintre marile provocări pentru UE constă în limitările influenței sale în relația cu actorii cheie din Orientul Mijlociu. Diplomații subliniază că, în acest conflict, SUA dețin un rol major, iar Europa se află într-o poziție de a urma mai degrabă decât de a conduce în abordarea situației.
Cu toate acestea, liderii UE vor continua să caute soluții și să ofere sprijin umanitar acolo unde este necesar. Criza din Orientul Mijlociu reprezintă un test pentru capacitatea Uniunii Europene de a acționa ca o voce unită în fața evenimentelor internaționale majore.