Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicio masă fără pește de Buna Vestire. În postul Paștelui, sunt două dezlegări la pește: de Buna Vestire și de Florii

De Buna Vestire, prima zi cu dezlegare la pește din postul Paștelui, a fost forfotă în piețe, târguri, dar și în bucătării.

În timp ce în orașe tradiția s-a păstrat mai ales culinar, la sate încă se respectă obiceiuri vechi, precum aerisirea hainelor și afumarea gospodăriilor.

În orașe, goana după pește proaspăt a început de dimineață. Atât în piețe, cât și în pescării, românii au stat la coadă, de la primele ore, pentru a fi siguri că găsesc peștele pe care-l vor.

Prețurile nu sunt cu mult diferite față de anul trecut, spun clienții. Kilogramul de crap costă aproximativ 30 de lei, iar novacul - 15 lei.

Contează prețul, spun oamenii, însă și mai important este ca peștele să fie proaspăt.

Cea mai bună rețetă rămâne tot cea mai simplă: peștele la grătar.

La sate, Buna Vestire nu înseamnă doar dezlegare la pește. Îmbrăcate în costume populare, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare și respectă tradițiile.

În Oltenia, de exemplu, casele sunt aerisite, iar gospodăriile afumate, pentru a alunga răul și a aduce belșug.

Pentru a fi ferit de boli, de dăunători, de rele, de necazuri. Și ăsta este motivul pentru care se afumă. Se înconjoară casa de trei ori.”, a declarat Doina Gîtan, localnică Gogoșița, județul Dolj.

În acest post al Paștelui, românii au doar două zile cu dezlegare la pește: Buna vestire și Sărbătoarea de Florii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE