Rusia s-a aflat în spatele unui atac cibernetic care a întrerupt conexiunile la internet prin satelit în toată Europa, chiar înainte ca invazia Ucrainei să înceapă pe 24 februarie, au declarat Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană.
UE a condamnat atacul, numindu-l „rău intenționat”
Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei la 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară. Acest atac cibernetic a avut un impact semnificativ, provocând întreruperi de comunicare și de acces la internet a mai multor autorități publice, întreprinderi și utilizatori din Ucraina, dar afectând și mai multe state membre ale UE, conform unui comunicat al Consiliului UE.
Într-o declarație, Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că atacul, lansat cu aproximativ o oră înainte ca forțele ruse să înceapă asaltul asupra Ucrainei, ar fi vizat probabil armata țării.
„Acest atac cibernetic inacceptabil este încă un exemplu al modelului continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, care a făcut, de asemenea, parte integrantă din invazia sa ilegală și nejustificată a Ucrainei. Un astfel de comportament este contrar așteptărilor stabilite de toate statele membre ONU, inclusiv Federația Rusă, cu privire la comportamentul responsabil al statului și intențiile statelor în spațiul cibernetic.”
În martie, expertul ucrainean în securitate cibernetică Victor Zhora a declarat reporterilor că atacul a dus la „o pierdere cu adevărat uriașă în comunicații chiar la începutul războiului”.
Atacul a lăsat, de asemenea, zeci de mii de modemuri în bandă largă pentru acasă în Ucraina și în toată Europa „inoperabile”, a declarat Ministerul de Externe al Marii Britanii, și a distrus aproape 6.000 de turbine eoliene operate de compania germană Enercon.
„Aceasta este o dovadă clară și șocantă a unui atac rău intenționat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut consecințe semnificative asupra oamenilor și afacerilor obișnuite din Ucraina și din întreaga Europă”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss.
Atacul cibernetic Viasat: Ce s-a întâmplat?
Viasat, compania americană afectată, a confirmat în martie că a suferit un „atac cibernetic cu mai multe fațete și deliberat” pe 24 februarie.
Potrivit Viasat, atacatorul a exploatat un VPN greșit configurat pentru a obține acces la segmentul de management și operațiuni al rețelei aparținând satelitului său KA-SAT, care oferă conexiuni la internet prin satelit clienților europeni.
Apoi au putut emite „comenzi de gestionare legitime, direcționate” modemurilor conectate la rețeaua KA-SAT, ceea ce le-a lăsat în imposibilitatea de a accesa internetul.
„Atacul a afectat majoritatea modemurilor active anterior din Ucraina și un număr substanțial de modemuri suplimentare în alte părți ale Europei”, a spus Viasat.
Atacurile cibernetice din Rusia
Rusia a fost, de asemenea, responsabilă pentru o serie de alte atacuri cibernetice din perioada premergătoare invaziei Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe.
„Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie evaluează că serviciile de informații militare ruse au fost aproape sigur implicate în deformarea site-urilor web guvernamentale ucrainene din 13 ianuarie și în implementarea malware-ului distructiv Whispergate”, se arată în comunicat.