Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană ”a gafat” în ceea ce privește taxa pe deșeurile din plastic. Avertismentul lansat de auditori

Specialiștii avertizează că o nouă taxă menită să descurajeze depozitarea la groapa de gunoi și incinerarea deșeurilor din plastic este afectată de date incerte și ar fi putut duce la o creștere a criminalității.

Guvernele au fost slab pregătite pentru o nouă taxă UE pe ambalajele din plastic, a afirmat Curtea de Conturi Europeană într-un raport publicat astăzi (16 septembrie).

Conform măsurilor introduse în 2021, statele membre trebuie să plătească 0,80 EUR pentru fiecare kilogram de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate pe care îl produc, însă Comisia Europeană trebuie să se asigure că aceste calcule și controale sunt uniforme în întregul bloc, au declarat auditorii.

Această sursă de venituri contribuie la finanțarea bugetului UE, în valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro pe an, alături de taxele vamale impuse mărfurilor care intră în Uniune, o parte din TVA și o plată separată care reflectă PIB-ul fiecărei țări.

Curtea de Conturi, cu sediul la Luxemburg, a afirmat însă că există îndoieli serioase cu privire la fiabilitatea statisticilor care stau la baza acestei taxe.

Datele nu ar fi fost colectate corect

Lefteris Christoforou, membrul CCE responsabil pentru audit, a declarat că există „prea multe deficiențe” în modul în care datele au fost colectate și trimise la Bruxelles.

„Prin urmare, solicităm Comisiei Europene să le remedieze imediat și să valorifice lecțiile învățate atunci când se pregătesc potențiale surse viitoare de venituri ale UE”, a spus el.

Doar cinci state membre au transpus corect în legislația națională actualizarea din 2018 a legislației UE privind ambalajele, ceea ce înseamnă că celelalte 22 se confruntă cu acțiuni în justiție din partea executivului UE.

Cu toate acestea, auditorii au afirmat că există în continuare probleme, chiar și în chestiuni la fel de elementare precum modul de definire a „plasticului” și a „ambalajului”.

O nouă revizuire în vederea centralizării legislației, convenită în martie, dar care nu a intrat încă în vigoare, nu va rezolva toate problemele identificate, a declarat Jose Parente, care a condus auditul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE