Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe hoteluri se gândesc să renunțe la mic-dejunul de tip buget suedez. Măsurile, luate din cauza risipei alimentare

Pentru a-și face micul dejun mai sustenabil, unele hoteluri au renunțat complet la formula bufetului. Unele pur și simplu nu le-au mai reintrodus după ce COVID a pus capăt stațiilor de alimentare comune.

„Legislația privind siguranța alimentară impune regulistricte hotelurilor”, spune Lourdes Ripoll de Oleza, vicepreședinte pentru dezvoltare durabilă la Meliá Hotels International. Meliá Hotels are peste 200 de proprietăți în Europa și este al 17-lea cel mai mare lanț hotelier din lume, potrivit Euronews Travel.

„Orice produs alimentar expus pentru consum și care nu este consumat de client este aruncat pentru a atenua orice risc potențial pentru sănătate”, se arată în răspuns.

Aceasta înseamnă că, în cazul ofertelor de tip bufet, toate alimentele care stau pe tejghele trebuie aruncate, chiar dacă nu au fost atinse.

Conform Programului național de prevenire a risipei al guvernului irlandez, micul dejun la bufet generează, de obicei, de două ori mai multe deșeuri alimentare per client (300 de grame) în comparație cu cele servite din meniu (130 g).

Dar bucătarul Massimo Bottura, recompensat cu o stea Michelin, spune că bufetul prezintă avantaje pentru oaspeți și că există modalități prin care poate fi făcut mai sustenabil.

„Bufetele, nu numai bufetele de mic dejun, au început ca o modalitate de a oferi oaspeților o mostră din tradiția locală”, explică el.

La proprietatea sa Casa Maria Luigia din Modena, Italia, au fost luate măsuri care includ oferirea de farfurii mai mici oaspeților, reducerea porțiilor de produse de patiserie și de pâine și oferirea de sfaturi oaspeților pentru a-i ajuta să facă selecții adecvate ale porțiilor.

Bottura recomandă, de asemenea, ca hotelurile să aibă stații de gătit live, unde mâncărurile sunt preparate pe loc. Aceasta este o experiență plăcută pentru oaspeți, dar înseamnă și reducerea surplusului de alimente prepreparate.

Cu mesele la farfurie, reducerea risipei alimentare este un pic mai ușoară.

„Dimensiunile porțiilor din ofertele noastre de mese la farfurie sunt analizate cu atenție de departamentul nostru de Alimentație și băuturi pentru a minimiza excesele. În cazurile în care există resturi, compania noastră se străduiește să doneze aceste alimente excedentare unor entități sociale de renume cu care am stabilit parteneriate la nivel loca.

Alternativ, încercăm, de asemenea, să le vindem prin intermediul unor platforme precum TOO GOOD TO GO, minimizând astfel risipa și contribuind în același timp la inițiative responsabile din punct de vedere social”, spune Ripoll de Oleza.

Cum pot fi încurajați oaspeții hotelului să reducă risipa alimentară?

O parte din responsabilitate revine și oaspeților hotelului și propriei lor autoreglementări.

„De la bucătărie la sala de mese, pot fi afișate în mod organic mesaje informative despre efectele risipei de alimente și despre modul în care oaspeții pot fi parte a schimbării în timp ce iau masa în oraș sau odată ce se întorc în bucătăriile de acasă”, sugerează Bottura.

„Prin evidențierea unui meniu cu selecții înainte ecologice și bazate pe plante, echipa poate încuraja oaspeții să facă o diferență imediată, împărtășind ușurința cu care resturile pot fi transformate în ceva delicios.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE