Începe construcția unui nou penitenciar în România. A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor în cazul unității care se va construi la Unguriu, în județul Buzău.
Penitenciarul ar urma să fie gata peste aproximativ patru ani, potrivit ministrului Justiției, și va avea 900 de locuri de detenție la standarde europene.
Deocamdată, supraaglomerarea încă este o problemă în închisorile din România, motiv pentru care condițiile din penitenciare sunt invocate cu succes de fugarii români pentru a nu fi extrădați în țară.
Semnarea contractului pentru lucrările de execuție dă startul construcției penitenciarului de la Unguriu. Acesta va avea 900 de locuri de detenție la standarde europene, dintre care 100 în regim deschis și 800 în regim semi-deschis. Fiecare deținut va avea un spațiu de patru metri pătrați.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Valoarea totală a investiției la momentul acesta ar fi de aproximativ 65 de milioane de euro. Până acum,sistemul penitenciar are cea mai mare problemă, cea mai mare vulnerabilitate pe regimul semi-deschis, unde gradul de ocupare este cel mai mare, vorbim de 139,18%, adică un grad de ocupare destul de mare. Probabil că va dura o perioadă de 4 ani de zile până la finalizarea acestui penitenciar”.
Dan Halchin, director general din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor: „Vor fi 10 pavilioane pentru semi-deschis, două pavilioane pentru regimul deschis și un element de absolută noutate va fi un pavilion exterior, în proximitatea construcției principale care le va permite persoanelor private de libertate să se acomodeze cu viața de după eliberare. Până acum, nu avem așa ceva, vom avea după cei patru ani, maximum, cât va dura execuția”.
Unitatea este finanțată din bani împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Un alt penitenciar care va fi construit în Berceni, în județul Prahova
Construcția va avea 1.000 de locuri în regim de maximă siguranță și închis, având aceeași sursă de finanțare. În acest caz, însă, nu au început lucrările. România va scăpa de supraaglomerarea din penitenciare la sfârșitul anului viitor, spun autoritățile. În paralel, un plan de acțiune aprobat de Guvern în 2020 prevede construcția a peste 7.800 de locuri noi de cazare și modernizarea a 950 de locuri, din fonduri externe și din bugetul de stat, în penitenciarele existente, până în 2025.
Dan Halchin, director general din cadrul Administrației Naționalei a Penitenciarelor: „În acest an, potrivit planului pe care îl avem în vigoare, trebuie să dăm în folosință 1.275 de locuri noi. Până în acest moment, au fost date în folosință 825, diferența fiind în stadii avansate de execuție. Până pe 31 decembrie le vom avea și pe acelea. În 2021, am avut planificate 210, am dat 216. În 2022, am avut planificate 445, am dat 505. Anul acesta 1.275, probabil că vor fi undeva la 1.290. Pentru anul care urmează, de asemenea, sunt planificate pt a fi date în folosință 2.800 de noi locuri de cazare”.
Potrivit celui mai recent raport al ONU, deși progresele sunt vizibile, supraaglomerarea rămâne cea mai mare problemă din închisorile românești.
Cât timp problema nu se rezolvă, condițiile din penitenciare încă sunt invocate de fugarii din România când se pune problema extrădării din țările de refugiu. Iar unii primesc câștig de cauză.
Spre exemplu, în cazul lui Sorin Oprescu, judecătorii din Grecia au refuzat predarea către România după ce fostul edil a invocat condițiile din închisorile românești și faptul că nu ar primi aici îngrijirile medicale corespunzătoare pentru bolile de care suferă.