ȘTIRE INIȚIALĂ: Un incident cu o dronă de tip Reaper, de fabricaţie americană, a avut loc în spaţiul internaţional aerian de deasupra Mării Negre. Două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o interceptare catalogată, de americani, drept "nesigură şi neprofesionistă".
Armata americană a publicat cu aproximație locul în care drona Reaper a fost doborâtă în Marea Neagră de avioanele rusești
Graficul de mai jos prezintă aproximări ale locațiilor și orelor în care s-a produs coliziunea și prăbușirea în Marea Neagră a avionului MQ-9 Reaper al @usairforce.
The graphic below depicts approximations of the locations and times of the @usairforce MQ-9 Reaper collision and crash into the Black Sea. The video released earlier today by @US_EUCOM occurs at the middle plot point on the timeline. pic.twitter.com/nz8fTzL4ZG
— USAFE-AFAFRICA (@HQUSAFEAFAF) March 16, 2023
Imaginile înregistrate de drona americană MQ-9 Reaper înainte de prăbușirea în Marea Neagră
În imaginile făcute publice de U.S. European Command se vede cum două avioane rusești Su-27 au efectuat interceptarea - descrisă de autoritățile americane drept "nesigură și neprofesionistă" - aeronavei MQ-9.
Drona Forțelor Aeriene ale Statelor Unite opera în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre. Conform NY Times, decolase din România.
Americanii precizază că au editat videoul - așadar nu sunt imagini brute - dar au păstrat evenimentele în ordine cronologică.
Convorbire între miniştrii Apărării rus şi american după incidentul cu dronă
Miniştrii Apărării rus şi american Serghei Şoigu şi Lloyd Austin au avut miercuri o convorbire telefonică, la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioanele ruseşti, a anunţat Moscova.
"La 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică la iniţiativa părţii americane", a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii, potrivit Agerpres.
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut miercuri Moscovei ca avioanele sale să acţioneze într-o "manieră sigură şi profesionistă" şi a plasat prăbuşirea cu o zi înainte în Marea Neagră a unei drone americane în contextul unor acţiuni "agresive" ale piloţilor ruşi, notează AFP.
SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au "interceptat şi lovit" o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.
Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată "în zona peninsulei Crimeea" şi care avansa "în direcţia" frontierelor Rusiei.
Rusia va încerca să recupereze epava dronei americane
Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri că Rusia va încerca să recupereze drona americană doborâtă deasupra Mării Negre în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti, pe care oficialul rus l-a descris drept o confirmare a "participării directe" a SUA în războiul din Ucraina, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
"Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.
"În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război", a adăugat oficialul rus.
Mai devreme miercuri, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu şi-au recuperat drona şi probabil aceasta nici nu va putea fi recuperată, având în vedere adâncimea apei în zona unde s-a prăbuşit.
Moscova recunoaşte că a interceptat drona americană, afirmând că aceasta zbura cu transponderul oprit şi pătrunsese în spaţiul aerian rezervat de aviaţia militară rusă, dar neagă că a provocat doborârea aparatului american, susţinând că drona s-a prăbuşit din cauza unei manevre bruşte
Ucraina acuză Rusia că vrea să 'extindă' conflictul
Ucraina a acuzat miercuri Rusia că vrea să "extindă" războiul din Ucraina şi să implice alte părţi, după un incident între avioane de vânătoare ruse şi o dronă americană în Marea Neagră, informează AFP.
"Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper provocat de Rusia în Marea Neagră este un semnal al (preşedintelui rus Vladimir) Putin că el este gata să extindă zona de conflict şi să implice alte părţi", a declarat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov.
Rusia utilizează "tactica de 'totul este permis', ce constă "întotdeauna în a ridica miza", a mai denunţat Danilov.
SUA au acuzat marţi aviaţia rusă că au "interceptat şi lovit" o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi au provocat prăbuşirea ei.
Moscova a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând totodată că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană ce fusese detectată "în zona Peninsulei Crimeea", teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia, şi care avansa "în direcţia" frontierelor ruse.
"Avioanele de vânătoare nu au folosit armamentul" şi nu au intrat în contact cu drona care zbura "cu transponderul oprit" şi a încălcat "zona de regim provizoriu de utilizare a spaţiului aerian stabilită pentru desfăşurarea operaţiunii militare speciale", s-a apărat armata rusă, care foloseşte această formulă pentru a desemna invazia sa asupra Ucrainei, lansată în urmă cu peste un an.
Klaus Iohannis: Incidentul care a avut loc ieri este unul grav și regretabil
Aflat într-o vizită oficială în Bulgaria, Klaus Iohannis a vorbit pe scurt despre incidentul din Marea Neagră spunând că este unul „grav și regretabil”. Șeful statului a subliniat că partea americană se ocupă de comunicarea oficială pe marginea acestui subiect.
„Incidentul care a avut loc ieri este unul grav și regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a spus Klaus Iohannis.
Experții spun că nu va exista o confruntare directă între SUA și Rusia
Analiștii de la Institutul americat pentru Studiul Războiului spun că incidental cu drona prăbușită nu va provoca o escaladare și o confruntare directă între SUA și Rusia.
Potrivit acestora, forțele Rusiei au folosit semnale de constrângere împotriva avioanelor și navelor militare americane și în alte teatre de operațiuni, iar acest lucru nu a declanșat un conflict.
Analiștii americani mai constată că atât Casa Albă, cât și Kremlinul au menționat în repetate rânduri că nu doresc o angajare a celor două puteri într-un conflict direct. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru ca astfel de incidente să provoace escaladări periculoase. Totuși, unii analiști nu exclud că vor exista repercusiuni, în special, în războiul din Ucraina.
"Este un incident grav ce va avea repercusiuni, în special în ceea ce privește contextul actual din Ucraina. Dar, din nou, nu mă aștept ca acest lucru să ajungă la nivelul unei conflagrații majore, o conflagrație directă între cele două părți", spune Matt Lee", jurnalist Associated Press.
The New York Times citează un oficial american, care susține că drona decolase din România
The News York Times scrie pe larg despre incidentul de marți. Jurnaliștii citează un oficial militar, care precizează că drona MQ-9 decolase din România și se afla într-o misiune de recunoaștere, întinsă pe durata a nouă, zece ore. Aceeași sursă susține că drona nu era dotată cu armament, deși are această capabilitate (poate primi rachete Hellfire).
În România, aeronavele americane MQ-9 Reaper sunt discolate la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Întrebat de jurnaliști despre această posibilitate, premierul Ciucă a precizat că "nu știe" și că deocamdată sunt speculații.
Armata rusă dezminte că ar fi cauzat prăbuşirea
Statele Unite au anunţat convocarea ambasadorului rus la Washington la Departamentul de Stat, pentru a-i comunica 'obiecţia' lor 'puternică' după incidentul interceptării dronei, transmit AFP şi Reuters.
'Suntem în contact direct cu ruşii, la nivel de înalţi responsabili, pentru a le transmite obiecţia noastră puternică faţă de această interceptare puţin sigură şi neprofesionistă care a provocat căderea dronei noastre', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
'Îl vom convoca pe ambasadorul rus la Departamentul de Stat', a adăugat Price.
El a precizat că ambasadoarea americană la Moscova a transmis deja protestele Washingtonului, într-un mesaj adresat Ministerului de Externe rus.
Potrivit lui Ned Price, oficiali americani şi-au informat aliaţii şi partenerii despre acest incident.
Moscova neagă acuzațiile
Între timp, la Moscova, Ministerul Apărării a transmis că cele două avioane ale sale nu au venit în contact cu drona americană care s-a prăbuşit mai devreme în Marea Neagră, susţinând că această cădere s-a datorat 'manevrării bruşte'.
'În urma unei manevre brutale (...) drona MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a lovit suprafaţa apei'.
'Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV (aeronava fără pilot) şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază', a indicat ministerul rus.
Preşedintele Biden a fost informat despre incidentul cu drona de deasupra Mării Negre
Preşedintele american Joe Biden a fost informat marţi despre incidentul petrecut deasupra Mării Negre, în care un avion de vânătoare Su-27 al forţelor ruse a lovit elicea unei drone militare americane de supraveghere Reaper, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, transmit Reuters şi AFP.
Deşi astfel de interceptări au mai avut loc, aceasta este notabilă pentru că a fost 'nesigură şi neprofesionistă' şi a cauzat doborârea aparatului american, a afirmat Kirby. 'Aşadar, a fost unică din acest punct de vedere', a adăugat el.
'Departamentul de Stat va discuta în mod direct cu omologii lor ruşi şi vor exprima îngrijorările noastre în legătură cu această interceptare nesigură şi neprofesionistă', a mai declarat Kirby.
'Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta', a afirmat el.
'Marea Neagră nu aparţine vreunei ţări, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte de lume', a mai declarat purtătorul de cuvânt.
În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit, necorespunzător din punct de vedere ecologic şi neprofesionist. Acest incident demonstrează lipsă de competenţă pe lângă lipsa de siguranţă şi de profesionalism, se menţionează în comunicatul citat.
SUA operează drone dinainte de începerea războiului
"Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9", a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa. "De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave", a afirmat el.
"Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9", a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa. "De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave", a afirmat el.
"Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi le cerem ruşilor să se comporte cu profesionalism şi în siguranţă", a adăugat Hecker.
Acest incident urmează un tipar de acţiuni periculoase al piloţilor ruşi în timp ce interacţionează cu aeronave americane sau aliate deasupra spaţiului aerian internaţional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acţiuni agresive ale echipajelor aeriene ruse sunt periculoase şi ar putea duce la erori de calcul şi la o escaladare neintenţionată, se menţionează în text.
Forţele aeriene ale SUA în Europa şi în Africa survolează teritoriului suveran şi spaţiul aerian internaţional, în coordonare cu legile naţionale şi legislaţia internaţională în vigoare. Pentru a consolida apărarea şi securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naţionale ale aliaţilor, partenerilor şi ale SUA.
Anterior, agenţia de presă France Presse transmisese, citând două surse militare occidentale, că incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, o zonă supravegheată puternic de NATO de la începutul războiului în Ucraina.
'Un incident s-a produs, dar nu avem nicio confirmare că drona ar fi fost doborâtă, o anchetă este în curs de desfăşurare', a subliniat una din aceste surse.
'Ceva s-a întâmplat', a confirmat cea de-a doua sursă, fără să poată oferi mai multe precizări despre natura acestui eveniment.
'Este posibil că, prin canale diplomatice, se va atenua acest eveniment' având în vedere situaţia extrem de inflamată cu Rusia, a comentat această sursă militară.
Ce tipuri de drone folosesc SUA
Drona MQ-9 Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată la distanţă de tip MALE (medium altitude long endurance/altitudine medie anduranţă lungă), echipată cu senzori de bord de ultimă generaţie (sferă optoelectronică şi radar) pentru a efectua operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 km/h.
Cu o anvergură a aripilor de 20 de metri, drona Reaper are o autonomie de zbor de peste 24 de ore. Poate transporta mai multe tipuri de armament: bombe ghidate prin laser şi/sau GPS (GBU) sau rachete Hellfire. Echipajul său la sol este format din patru persoane.
În afară de SUA, mai multe armate europene au drone Reaper în flotele lor, printre care cele britanice, italiene, franceze şi spaniole.
Spaţiul de deasupra Mării Negre este scena unor interacţiuni extrem de frecvente între dronele şi avioanele din ţările NATO şi forţele armate ruse, notează AFP.