Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inspecția Judiciară a finalizat ancheta în cazul judecătoarei Ancuța Popoviciu, după gafele comise în procesul accidentului de la „2 Mai”

După gafele comise și atitudinea avută în cadrul "procesului 2 Mai", judecătoarea Ancuța Popoviciu a ajuns în fața Inspecției Judiciare, care a finalizat ancheta. Decizia a fost ca judecătoarea să fie trimisă în fața Consiliul Superior al Magistraturii, care trebuie să hotărască dacă o va sancționa disciplinar.

Inspecția Judiciară a finalizat ancheta în cazul judecătoarei Ancuța Popoviciu

Structura din cadrul CSM a dat publicității un comunicat, în care arată că magistratul a încălcat grav mai multe prevederi din statutul judecătorilor și procurorilor. Inspectorii judiciari vorbesc despre „maniera neprofesionistă în care Ancuța Popoviciu a condus procesul, faptul că nu a studiat dosarul și nu s-a pregătit pentru judecată, că nu a soluționat cauza cu celeritate sau că a dispus măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal.”

Toate acestea, în condițiile în care judecătoarea mai fusese sancționată disciplinar pentru aceleași abateri.

Inspecția Judiciară a mai solicitat, în luna aprilie, suspendarea din funcție a Ancuței Popoviciu, însă CSM a respins cererea. A aprobat, în schimb, o lună mai târziu, cererea acesteia de a se transfera de la judecătoria Mangalia la o instanță mai mare, cea din Constanța.

Consiliul Superior al Magistraturii se confruntă de ani buni cu un deficit uriaș în sistem, atât de procurori, cât și de judecători. Sunt instanțe în țară care au mai bine de jumătate din locuri vacante.

Gafele judecătoarei Ancuța Popoviciu

Pe 9 mai, judecătoarea Ancuța Popoviciu a făcut noi gafe în "procesul 2 Mai", cel în care este judecat Vlad Pascu șoferul care, sub influența drogurilor, a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, pe 23 august 2023.

În timp cer erau audiați la Judecătoria Mangalia, părinții victimelor tragediei din localitatea 2 Mai și tinerii care au supraviețuit accidentului provocat de Vlad Pascu au rămas surprinși când Ancuța Popoviciu i-a cerut buletinului uneia dintre victime.

Judecătoarea a continuat să pună întrebări de neînțeles pentru cei prezenți în sală. Spre exemplu, judecătoarea a întrebat-o pe mama lui Sebastian Olariu, una dintre victime, dacă s-a speriat în momentul în care a aflat că fiul ei a murit, în timp ce pe mama Robertei Dragomir, cealaltă victimă, a întrebat-o dacă a putut participa la înmormântarea fiicei sale.

La primul termen al procesului, Ancuța Popoviciu l-a întrebat pe tatăl lui Sebastian, unul dintre cei doi studenți uciși de Vlad Pascu, „unde este Sebastian”. Valentin Olariu susținea la acel moment că judecătoarea i-a cerut și buletinul fiului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE