Din cauza situației umanitare precare din Gaza, SUA și aliații au transmis mesaje din ce în ce mai alarmante către Israel, având în vedere că, de la începutul războiului cu Hamas, ar fi fost uciși în jur de 30.000 de civili.
În urma unei discuții care a avut loc joi și care a fost considerată tensionată, Joe Biden i-a dat un ultimatul premierului Benjamin Netanyahu și i-a solicitat oprirea focului, pentru a permite ajutarea populației și evacuarea persoanelor.
Israel a redeschis punctul de trecere a frontierei de la Erez
Biden a amenințat că va condiționa sprijinul american pentru Israel de modul în care statul evreu abordează problema victimelor civile și situația umanitară din Gaza. Apelul lui Biden vine după ce problemele s-au agravat, iar un convoi cu ajutoare umanitare ONU a fost atacat și a rezultat decesul a șapte voluntari.
Astfel, Netanyahu a cedat presiunilor și, pentru prima dată de la declanșarea conflictului (7 octombrie 2023), Israelul a aprobat redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Erez, vineri dimineață, după spusele unui oficial israelian, citat de New York Times, iar ajutoarele vor putea ajunge în Gaza.
Până acum, din cauza restricțiilor, erau deschise doar punctele Kerem Shalom, din sud, și Rafah, de la granița cu Egiptul, însă israelienii se pregătesc să dea asaltul final în Rafah. Totodată, Israelul a permis și ca portul Ashdod să fie folosit pentru livrarea ajutoarelor.
Această măsură este una temporară, după cum subliniază publicația israeliană Haaretz.
Biden a spus că așteaptă "aplicarea de măsuri specifice, concrete şi tangibile pentru a răspunde suferinţei civililor, crizei umanitare şi pentru siguranţa lucrătorilor umanitari" așa cum a precizat un reprezentant al Casei Albe.
Armata israeliană a fost acuzată de genocid în Gaza, având în vedere că sunt multe victime civile colaterale, deși statul evreu țintește gruparea Hamas, considerată teroristă de majoritatea statelor occidentale.