Mănăstirea Nicula a fost în aceste zile inima credinței. Mii de pelerini s-au rugat la icoana făcătoare de minuni, adăpostită de secole în lăcașul de cult. Printre ei și foarte mulți tineri. Unii au făcut mai bine de zece ore pe drum și au dormit sub cerul liber, dar au plecat acasă liniștiți sufletește.
Ramona are 36 de ani și este economist. În ultimii trei ani nu a reușit să ajungă la pelerinaj. Anul acesta s-a trezit, însă, la 4 dimineața, s-a îmbrăcat în costum popular și a pornit spre mănăstire. Biserica dintre dealuri, de la Nicula, este locul unde se simte mai aproape de Dumnezeu, spune ea.
”Slujbele care se fac aici, mai ales slujba de astăzi care s-a făcut și celelalte slujbe nu pot decât să sfințească locul ăsta atâta de frumos. Nu vin neapărat cu o dorință anume. Vin că mi-e tare drag să vin aici. Mă simt foarte bine. Vin pentru mulțumire în primul rând și cred că dacă n-aș fi venit, m-aș fi simțit foarte, foarte rău”, a povestit Ramona, o femeie venită în pelerinaj la mânăstirea Nicula.
Deși are doar 20 ani, și Narcisa a dorit să fie pelerin la cea mai mare sărbătoare creștină a verii.
”Reprezintă liniștea sufletească. Adică găsim și la noi la parohie, dar aici e mai mare, mai liniște, mai frumos, mai o căldură e sufletească pur și simplu”, a spus Narcisa.
Marți a fost ultima zi din cele trei de pelerinaj. Credincioșii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar unii dintre ei au înconjurat bisericuța din lemn din curtea mănăstirii în coate şi genunchi. Printre cei care vin de zeci de ani aici este și o femeie care poartă numele Sfintei Maria.
”Când se adună atâta lume, pur și simplu te copleșește emoția. Știm că Măicuța Sfântă e lângă noi, de fiecare dată ne ajută”, a mărturisit Maria.
Pelerinaj la Mânăstirea Nicula, de Sfânta Maria. Arhiepiscop: Această icoană minunată îndeplinește rugăciunile multora
”La sfârșitul veacului al 17-lea când românii erau tare necăjiți, românii noștri ortodocși aveau multe necazuri a plâns câteva zile, această icoană minunată care de atunci încoace împlinește rugăciunile multora”, a explicat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului.
Printre credincioșii care s-au rugat la Mânăstirea Nicula este și o pensionară de 73 de ani care a venit singură în pelerinaj. După o călătorie lungă cu trenul, a înfruntat oboseala și dormitul sub cerul liber timp de mai multe zile.
” Am venit cu trenul. Reporter: Câte ore ați făcut? Vreo 13 ore. Aici, pe poiană am dormit. Am dormit nespus de bine, am avut pături.
Reporter: N-a fost frig? Nu, ne-a acoperit Măicuța Domnului”, a mărturisit femeia.
Pentru pelerinajele viitoare, în curtea mănăstirii va fi ridicată o clădire în care vor putea fi adăposti 200 de pelerini.
”Avem în construcție un arhondaric, se spune la noi, nu se spune hotel, dar mai este până se va finaliza această lucrare”, a precizat Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
După trei zile de rugăciune, pelerinii s-au înghesuit în autobuze și în gara din apropierea mănăstirii ca să plece spre casă. În gara Gherla, trenul spre Cluj a venit cu 50 de minute întârziere.