Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE, mai mulți bani pentru apărarea antiaeriană comună: 18 state au semnat un acord pentru a-și uni eforturile în acest sector strategic

Uniunea Europeană va aloca mai multe fonduri pentru cumpărarea de sisteme antirachetă și antidronă, pe fondul agresiunii ruse din Ucraina.

Nu mai puțin de 18 state-membre au semnat deja un acord privind întărirea capacităților de apărare al spațiului comun.

Reînarmarea va fi coordonată de Agenția Europeană pentru Apărare. Noua comisie europeană, care urmează să-și înceapă activitatea în scurt timp, a instituit în premieră și o funcție de comisar pentru apărare.

Consolidarea capacităților europene de apărare antiaeriană și antirachetă este una dintre prioritățile cooperării militare în cadrul UE. Un total de 18 state membre au semnat o scrisoare de intenție pentru a-și uni eforturile în acest sector strategic.

”Vorbim despre tot felul de capabilități, și anume rachete, sisteme antirachetă, sisteme antidrone. Acest lucru este crucial, deoarece obținerea unui avantaj în aer definește războiul. Și este absolut esențial pentru a câștiga războiul.”, a declarat Paweł Ksawery Zalewski, secretar de stat polonez pentru apărare națională.

Apărarea antiaeriană și antirachetă este proiectul care a atras cel mai mare interes din partea capitalelor europene. Agenția Europeană de Apărare admite că Uniunii îi lipsesc resursele în acest domeniu.

Ce avantaje are acest proiect

Instituția subliniază avantajele acestui proiect, care ar putea fi important pentru toate statele membre.

”Apărarea integrată antirachetă cuprinde o gamă foarte largă de activități. Acestea pot încuraja multe puncte forte și proiecte industriale diferite și, prin urmare, sunt foarte relevante pentru baza tehnologică și de apărare europeană. În cele din urmă, acestea implică o mulțime de inovații și tehnologii noi.

Prin urmare, proiectul reprezintă un mare impuls pentru economia noastră, nu numai pentru industria mare, ci și pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru cercetare.”, a spus Stefano Cont, director de analiză, armamente și planificare, Agenția Europeană de Apărare.

Agenția Europeană de Apărare subliniază că proiectul nu se referă doar la angajamentul militar. Acesta implică, de asemenea, monitorizarea și analizarea riscurilor cu ajutorul sateliților, al tehnologiilor de comunicare și al inteligenței artificiale.

De asemenea, implică senzori spațiali și radare pentru a identifica amenințările cât mai devreme posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE