Președintele american Donald Trump își pierde răbdarea cu omologul său rus Vladimir Putin, în condițiile în care liderul de la Casa Albă încearcă să negocieze un armistițiu în Ucraina, au precizat vineri surse din cadrul NATO pentru agenția DPA, citată de Agerpres.
Secretarul american de Stat, Marco Rubio, a spus, în timpul reuniunii miniștrilor de Externe din statele NATO desfășurată la Bruxelles, că probabil Donald Trump nu va mai accepta mult timp tacticile președintelui rus Vladimir Putin de a trage de timp.
Oficialul american a dat de înțeles că ar putea fi vorba de câteva săptămână până când Trump își va pierde răbdarea cu Putin, au afirmat participanții la reuniune, conform surse citate.
Statele Unite au transmis marțea trecută că au încheiat înțelegeri separate cu Ucraina și Rusia pentru un armistițiu parțial cu două componente. Este vorba despre garantarea siguranței navigației în Marea Neagră și oprirea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurilor energetice.
De atunci, Rusia și Ucraina nu au semnat niciun document privind aplicarea acestor înțelegeri. În schimb, Moscova și Kievul au promis că vor respecta armistițiul energetic, însă apoi s-au acuzat reciproc de încălcarea lui, notează sursa citată.
Subiectul care a generat disensiuni în negocierile dintre Trump și Putin
De asemenea, Rusia a condiționat aplicarea armistițiului maritim în Marea Neagră de ridicarea parțială a sancțiunilor occidentale împotriva exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte. Această solicitare a fost însă respinsă de Comisia Europeană.
În schimb, Trump s-a arătat iritat, după ce Putin a propus săptămâna trecută înlocuirea administrației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu una condusă de ONU, care să organizeze alegeri în Ucraina și apoi să se desfășoare negocieri de pace cu noua putere ucraineană.
Într-un interviu acordat duminică postului american NBC, Trump a spus că s-a înfuriat atunci când Putin a criticat legitimitatea lui Zelenski. De asemenea, președintele american a amenințat cu noi taxe vamale secundare, de 25% până la 50%, care să fie pretinse de SUA inclusiv țărilor ce cumpără petrol rusesc, dacă Rusia nu se va implica pentru a conveni un acord care să încheie războiul din Ucraina.