Fostul președinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a spus că nu vrea ca Ucraina să existe ca stat independent. Într-un interviu acordat Euronews, fostul șef al Executivului comunitar a evidențiat că s-a întâlnit de 25 de ori cu liderul de la Kremlin care i-a descris obiectivele sale.
Barroso a afirmat că Putin a descris Ucraina ca fiind „un stat artificial creat de CIA și de Comisia Europeană”.
Președintele al Comisiei Europene în perioada 2004 - 2014, José Manuel Barroso a menționat că Vladimir Putin i-a spus că „scopul său era să împiedice Ucraina să devină un stat pe deplin independent”. În timpul mandatului său, Barroso s-a întâlnit cu Putin de douăzeci și cinci de ori, potrivit agendei sale oficiale.
Potrivit lui Barroso, Putin vrea ca Ucraina să rămână în sfera de influență a Kremlinului ca stat satelit, asemenea Belarusului.
„Știu pentru că am vorbit cu el despre asta. El nu vrea ca Ucraina să existe sau, dacă există, să fie un fel de Belarus fără nicio independență în politica externă sau în termeni de apărare, poate fi un stat vasal. Acesta este obiectivul său”, a spus José Manuel Barroso, potrivit sursei citate.
José Manuel Barroso, despre Putin: L-am întâlnit de 25 de ori. Știu ce simte
„Putin este liderul din afara Europei pe care l-am întâlnit cel mai mult în timpul celor zece ani de mandat. L-am întâlnit de 25 de ori. Știu ce simte. Știu”, a spus Barroso.
„Putin nu vrea să vină în fața poporului rus și să spună: «bine, am câștigat ceva mai mult teritoriu, un pic din Donbass, un pic din Crimeea acum». Scopul lui Putin a fost să evite ca Ucraina să fie o țară. Știu pentru că am vorbit cu el despre acest lucru”, a adăugat el.
Barroso, despre anexarea peninsulei Crimeea: ”E un caz special”
Prima incursiune a lui Putin în Crimeea și Georgia, precum și asasinarea de către Kremlin a jurnalistei Anna Politkovskaya și a fostului spion rus Alexander Litvinenko au avut loc în timpul mandatului lui Barroso ca șef al Comisiei Europene.
Politicianul portughez a declarat că își amintește că statele europene au considerat invazia și anexarea Crimeei drept un „caz special”. De altfel, consideră că peninsula Crimeea nu va reveni niciodată sub controlul Ucrainei, ca urmarea a vreunor negocieri viitoare pentru încheierea războiului.
„În mintea noastră sau a Guvernelor europene a existat ideea că Crimeea este un caz special. Acesta este motivul pentru care astăzi, sincer, nimeni nu crede că Ucraina va recupera Crimeea. Aceasta este realitatea”, a spus Barroso.
Mai mult, fostul președinte al Comisiei Europene a evidențiat că, în pofida avertismentelor dure privind intențiile lui Putin, statele UE au fost reticente în ceea ce privește impunerea de sancțiuni puternice din cauza preocupărilor economice interne.
„Problema a fost ce fel de sancțiuni, pentru că atunci nu au putut ajunge la un acord și au cerut Comisiei să elaboreze sancțiunile. Și apoi, desigur, fiecare țară a dorit derogări speciale pentru agricultură, energie, bănci. Alte diamante”, a explicat fostul șef al Executivului comunitar.
José Manuel Barroso: Orice s-ar întâmpla cu prietenii noștri americani, ar trebui să sprijinim Ucraina
„Nu cred că în acel moment a fost posibilă conceperea unei poziții mult mai puternice pentru că, de fapt, Guvernele nu erau pregătite pentru aceasta”, a punctat el.
Cu toate acestea, Barroso a declarat că Europa să facă tot posibilul pentru a se asigura că Ucraina este victorioasă și că Rusia este învinsă, indiferent de orice posibilă schimbare de politică în SUA.
„Orice s-ar întâmpla cu prietenii noștri americani, ar trebui să sprijinim Ucraina, pentru că, dacă nu, nu va fi doar o tragedie pentru Ucraina. Este o țară foarte importantă, dar și o tragedie pentru Europa. Și va fi cea mai bună ofertă posibilă pe care o vom face mișcărilor împotriva democrației, împotriva dreptului internațional, dar și împotriva propriilor noastre valori”, a concluzionat el.