De luni bune, autodeclarat partid de opoziție, UDMR se autoinvită la guvernare, dar nu acum, ci mai degrabă după alegerile din acest an, când se va decide noua majoritate parlamentară. Numai că, în prezent, UDMR este cu un picior și la guvernare, nu doar în opoziție.
UDMR ar putea reveni la guvernare din 2025
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Conducerea UDMR și-a făcut toate calculele cu privire la rezultatele acestor teste electorale din acest an și, potrivit acestei strategii, niciun partid nu va putea face, după 2024, majoritate guvernamentală de unul singur.
Iar PSD și PNL poate că reușesc să ia în jur de 50 de procente, dar e clar că vor avea nevoie de voturile UDMR în Legislativ, pentru a trece proiectele importante. Or tocmai de la această situație pornește actuala conducere a UDMR, cu această autoinvitare la guvernare, după alegerile parlamentare din acest an.
Nu însă fără condiții pentru că vedem că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a emis o serie de critici la adresa foștilor parteneri de guvernare, cu privire la modul în care au gestionat o serie de măsuri, de la "ordonanța trenuleț", proiectul de buget de stat, măsurile de austeritate, până la recentul protest al transportatorilor și fermierilor."
UDMR joacă la două capete
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "În paralel, vedem însă o politică de dublu standard a conducerii UDMR. Sunt autodeclarați ca fiind în opoziție în momentul de față, dar în fapt, acum ei au cel puțin trei secretari de stat în funcții și mai au câțiva șefi de agenții și de autorități, iar în teritoriu, acolo unde prefectul este vocea și mâna Guvernului când vine vorba de implementarea politicilor publice, UDMR mai dispune de cel puțin 12 până în 14 prefecți și subprefecți, ca să nu vorbim de locuri din care nu a plecat niciun reprezentant al UDMR.
Rămâne de văzut dacă reușesc să și rămână în cărțile viitoarei majorități parlamentare. UDMR trebuie să obțină pragul minim de 5% pentru a intra în viitorul legislativ. Până atunci, au lăsat ușa deschisă și la nivelul Parlamentului, pentru că, în momentul de față, există o colaborare punctuală PSD - PNL pe de o parte și UDMR, pe o serie de proiecte de lege. Iar ultimul proiect de lege depus de către Kelemen Hunor deschide implicit calea modificării legislației electorale, pentru comasarea primului tur al alegerilor cu viitoarele alegeri locale."