Războiul declanșat de Rusia în Ucraina intră în luna a 21-a, iar progresele ucrainenilor rămân mici pe câmpul de luptă. Însă armele occidentale s-au dovedit eficiente și au provocat avarii semnificative rușilor, mai ales în flota de la Marea Neagră, după cum a anunțat Volodimir Zelenski.
Este vorba despre partea de vest a Mării Negre, în apropiere de Crimeea, acolo unde Zelenski spune că flota rusă nu mai poate opera în siguranță. Astfel, bazele militare nu mai sunt sigure, și nici culoarele pe care le folosea armata rusă.
Ucrainenii susți că flota rusă nu mai poate opera în vestul Mării Negre
"Flota rusă nu mai este capabilă să opereze în partea de vest a Mării Negre și se retrage treptat din Crimeea. Aceasta este o realizare istorică", a susținut Zelenski, fără a da alte detalii, la o întâlnire a Platformei Crimeei, un forum diplomatic care a avut loc la Praga.
În aceste condiții și având în vedere că războiul va continua și în această iarnă, Zelenski a cerut Occidentului și mai multe arme și echipamente militare pentru a-i alunga pe ruși din Crimeea, conform AP. Însă este extrem de dificil de realizat așa ceva, iar armata Ucrainei nu a reușit deocamdată să lovească nicio țintă importantă din această peninsulă, "dar această capacitate se apropie".
În plus, Forțele Aeriene ucrainene au declarat că au doborât șase drone rusești peste regiunile centrale și de sud ale țării, luni seară, iar Rusia ar fi lansat dronele din Crimeea.
Parteneriat ucraineano-german, în domeniul armamentului
De cealaltă parte, Ministrul rus al Apărării a declarat că a reușit să lovească trei drone maritime ucrainene în Marea Neagră, marți dimineață. Obuzele rusești au ucis doi civili ucraineni în sudul țării și au rănit alți cel puțin 20 în sud-est, a informat biroul prezidențial.
În nevoia de armament, Ucraina a semnat un parteneriat cu nemții de la Rheinmetall, prin care s-a format o societate mixtă, cu scopul de a produce mai multe arme și echipamente militare, dar și servicii de întreținere pentru acestea.
Anunțul a fost făcut de premierul ucrainean Denis Șmihal, în timpul Forumului de afaceri germano-ucrainean de la Berlin. El l-a numit "un eveniment semnificativ, care ridică cooperarea dintre țările noastre la un nou nivel calitativ".
- Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar în februarie 2022 a lansat o invazie la scară largă, care urmărește și anexarea provinciilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie.
De la prăbușirea, în august anul trecut, a acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în condiții de siguranță prin Marea Neagră, Zelenski a spus că a fost creat un nou coridor de export, care a permis ca aproximativ 50 de nave să navigheze, fiind așteptate alte peste 50 de plecări.