Ucraina aşteaptă până la sfârşitul acestui an un sprijin financiar de 12-16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmihal, transmite Agerpres.
Şeful guvernului de la Kiev a comunicat că Ucraina a reuşit să îşi menţină stabilitatea financiară datorită asistenţei externe, care s-a ridicat deja la 14 miliarde de dolari, însă este nevoită să direcţioneze 40% din cheltuielile bugetare - peste 420 de miliarde de hrivne, echivalentul a 11,5 miliarde de dolari - către necesităţile militare.
Şmihal a arătat că din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, s-au cheltuit 288 de miliarde de hrivne pentru salariile militarilor şi 135 de miliarde pentru achiziţia şi repararea echipamentelor militare, muniţie şi produse destinate apărării.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Lavrov spune că Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate și așteaptă o propunere de soluționare a conflictului din Ucraina
Rusia este dispusă să negocieze „garanții de securitate” pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de Externe Serghei Lavrov.
Zelenski îl provoacă pe Fico să soluționeze disputa privind gazele. Președintele ucrainean l-a chemat pe premierul slovac la Kiev
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Robert Fico la discuții față în față la Kiev, respingând efectiv o propunere înaintată de prim-ministrul slovac pentru a soluționa disputa actuală privind gazul rusesc.
Rusia își intensifică presiunea în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk
Forțele ucrainene încearcă să limiteze presiunea crescândă a Rusiei asupra orașelor Izium și Liman, a căror cădere ar duce la extinderea zonei de control a armatei ruse în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk.
Bugetele militare pot fi crescute diminuându-le pe cele pentru Sănătate și pensii, afirmă secretarul general al NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat luni ca statele europene membre ale acestei organizații să investească în Apărare „o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
Olaf Scholz respinge cererea lui Trump de majorare a cheltuielor de apărare la 5% din PIB
Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni cererea președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania și alți aliați din NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.
Polonia sprijină cererea lui Trump de creștere a bugetelor de apărare în statele NATO la 5% din PIB
Polonia sprijină cererea președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii NATO să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, transmite dpa, citând o declarație a ministrului apărării de la Varșovia.