Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina și Moldova pot începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană în iunie. Moldovenii semnează un parteneriat de securitate

Anul trecut, liderii din UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Aceste negocieri ar urma să înceapă în iunie, după anunțul făcut de ministrul de externe al Belgiei, stat care deţine, în acest semestru, preşedinţia (prin rotaţie) a organismului comunitar.

  • Blocul comunitar își propune să înceapă discuții oficiale de aderare pentru Ucraina și Moldova de pe 25 iunie, data unui summit al Consiliului European, potrivit Politico.

Moldova și Ucraina pot începe negocierile de aderare la UE

"Rămânem angajaţi să organizăm prima conferinţă interguvernamentală în timpul acestei Preşedinţii, înainte de sfârşitul lunii iunie, cu Republica Moldova şi Ucraina", a dat asigurări şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib.

După ce liderii UE au convenit, anul trecut, să înceapă tratativele de aderare cu Kievul și Chișinăul, cele 27 de state membre negociază regulile care vor sta la baza discuţiilor. Surse diplomatice susțin că începerea negocierilor în iunie, aşa cum intenţionează Belgia, este fezabilă. Discuțiile ar fi posibile chiar dacă trebuie convinsă și Ungaria, principalul opozant.

Între timp, Republica Moldova va semna un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană. În cadrul acordului de asociere dintre Bruxelles și Chișinău, Josep Borrell s-a întâlnit cu premierul moldovean Dorin Recean.

Acordul se va numi "parteneriat de securitate și apărare", conform anunțului făcut de Guvernul de la Chișinău.

Uniunea Europeană va sprijini Moldova în ceea ce privește paza frontierelor sau combaterea migrației și a traficului de persoane, conform Reuters.

UE va contribui la securitatea Moldovei

Acest parteneriat va permite Republicii Moldova să facă așa-numitul schimb de informații, dar și exerciții militare comune. Totodată, țara va fi inclusă și în sistemul comun de achiziții de armament pentru blocul comunitar.

  • Ungaria preia președinția rotativă a UE la sfârșitul lunii iunie.

Acest acord este unul complex și va conține participarea Republicii Moldova și la componenta de ocupare a forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European, ceea ce va ușura accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

În document se precizează că, pe lângă participarea la combaterea amenințărilor cibernetice, Moldova are și opțiunea de a participa la noua structură de reacție europeană față de eventuale crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity.

În strategia de securitate elaborată de moldoveni în documentul din decembrie 2023, principala amenințare externă este văzută Rusia. De trei decenii, rușii sunt prezenți pe teritoriul Moldovei, prin militarii din Transnistria.

În ultima vreme, pașii Moldovei spre Occident a dus la amenințări venite din partea Rusiei, care a comparat-o cu Ucraina.

"Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc", a spus Zaharova, în urmă cu câteva luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE