TBC-ul nu va mai fi o problemă de sănătate publică. Afirirmația aparține ministrului Sănătății, Alexandri Rafila și a fost făcută la cel mai mare congres european pe tema tuberculozei, congres care are loc în aceste zile la București. Medici și cercetători din Europa discută despre evoluția cazurilor pe tot continentul. Din păcate, în acest moment România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul îmbolnăviri cu TBC.
În 2021, incidența tuberculozei în România a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În scădere față de anii precedenți, dar de patru ori mai mare față de media europeană. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, laudă însă progresul țării noastre și trage un semnal de alarmă.
„Tuberculoza începe să evolueze în alți parametri, discutăm de tuberculoza multi-drog rezistentă, în contextul în care discutăm de migrație, iar bacilul migrează și el. Dacă identificăm cât mai mulți pacienți, reducem riscul de transmisibiltate al acestei boli și putem să ținem lucrurile sub control”, a declarat Alexandru Rafila.
Program de screenig, în zonele sărace ale României
Institutul MArius Nasta derulează în prezent un program de screenig itinerant, care ajunge în zone sărace ale României cu potențial crescut de incidență a TBC-ului.
Adrian Streinu-Cercel: „Ne-am revenit! Faptul că ați făcut acest proiect de screening este nemaipomenit. Dacă nu mergem și nu căutăm, nu identificăm, și atunci ne culcăm pe ureche că nu avem. Și ne trezim la poarta spitalelor cu tușitori de lungă durată, care au Bacilul Koch.”
Directorul programului mondial de luptă împotriva tuberculozei este din România. Doctorul Lucica Dițiu recunoaște că situația din țara noastră este îngrijorătoare, dar spune că viitorul arată promițător.
Lucica Dițiu: „Singura dată când unul dintre miniștrii unei țări foarte bogate europene a cerut să se întâlnească cu mine, unu la unu, de am zis ce chestie o să-mi spună ăsta, a fost să-mi spună: 'Băi, frate, ne omorâți! Vin prea mulți oameni cu tuberculoză din România. Suntem în această poziție de norocoși și ar trebui să facem tot ce putem ca să-i ajutăm. Ei, singuri, nu se pot ajuta.”
Fără TBC în România până în 2035
Și medicul german Christoph Lange spune că este crucial pentru toată Europa ca România să aibă cât mai puține cazuri de TBC, din cauza numărului mare de imigranți care vin dn România.
Christoph Lange: „Dacă totul merge bine am putea elimina tuberculoza, în regiunile noastre, până în anul 2040. Dar asta depinde de România. Nicio țară din Europa nu are atât de mulți pacienți cu TBC. În același timp, nu există alță europeană care să reducă atât de mult numărul pacienților cu TBC, în ultimii 20 de ani.”
Jurnalista Paula Rusu a fost diagnosticată în trecut cu tuberculoză, iar rănile provocate de boală au dus-o pe masa de operație. În urma intervenției, Paula Rusu a rămas cu un plămân și jumătate, dar are un mesaj optimist pentru suspecții de tuberculoză
Paula Rusu: „O tuse care durează mai mult de trei săptămâni, urmată de expectorații, sau scăderi în greutate, toate astea ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Poate fi tuberculoză! Dar vă spun sincer, tuberculoza este o boală care se tratează!”
Ministerul Sănătății și-a propus să elimine tuberculoza în România până în 2035. Datele oficale arată că în 2021 s-au înregistrat 7.591 de cazuri de TBC în țara noastră.