Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump vrea o întâlnire cu Putin pentru a opri războiul din Ucraina. „Este un măcel”

Președintele american Donald Trump a declarat că vrea să întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pune capăt războiului din Ucraina. Într-o intervenție online la forumul economic de la Davos, liderul de la Casa Albă a afirmat că Guvernul de la Kiev este pregătit că încheie un acord cu Moscova, fără a oferi detalii concrete pe această temă.

„Chiar aș dori să mă întâlnesc curând cu președintele Putin și să încheiem acest război. Și nu este vorba despre economie sau altceva. Este vorba despre milioanele de vieți irosite (...) Este un măcel (în Ucraina). Și chiar trebuie să oprim acest război”, a afirmat noul președinte american, potrivit Agerpres.

Donald Trump a susținut că Statele Unite fac eforturi în prezent pentru a încheia un acord de pace între Rusia și Ucraina, însă nu a oferit detalii despre tratative.

Donald Trump: „Ucraina este pregătită să facă o înțelegere”

Întrebat dacă până la ediția de anul viitor a forumului de la Davos va exista un acord între Rusia și Ucraina, Trump a răspuns evaziv: „Ei bine, va trebui să întrebați Rusia”

„Ucraina este pregătită să facă o înțelegere”, fără a dezvolta subiectul.

De asemenea, Trump a dat de înțeles că ar fi posibilă o implicare a Chinei pentru facilitarea unui acord ruso-ucrainean.

China are „multă putere în această situație (...), sperăm să lucrăm împreună și să oprim acest” război, a punctat președintele american, din nou vag, potrivit sursei citate.

Trump a cerut Rusiei să încheie rapid un acord de pace cu Ucraina

Printr-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare „Truth Social”, Donald Trump a cerut miercuri Rusiei să încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, deoarece, în caz contrar, riscă taxe vamale și noi sancțiuni din partea SUA.

„Dacă nu faceți o «înțelegere», iar aceasta în curând, nu voi avea de ales decât să pun un nivel ridicat de Taxe, Tarife și Sancțiuni pe tot ce vinde Rusia către SUA, și diverselor alte țări participante', a scris Trump în acea postare, la finalul căreia pare să facă referire la țările care susțin Rusia în războiul cu Ucraina, precum Iran sau Coreea de Nord, fără însă a le preciza.

Totodată, Trump și-a nuanțat declarațiile amenințătoare, precizând că Statele Unite nu vor uita niciodată ajutorul oferit de Rusia în al Doilea Război Mondial și că în mod incorect că Uniunea Sovietică de atunci a pierdut 60 de milioane de oameni în acel conflict, bilanț mult peste cel de 26,6 milioane de morți stabilit chiar de Moscova.

Donald Trump nu a vorbit încă cu Putin după învestire

Vladimir Putin și Donald Trump nu au discutat încă la telefon, după învestirea noului președinte al Statelor Unite la 20 ianuarie. De cealaltă parte, Kremlinul a minimalizat amenințările lui Trump cu noi sancțiuni și taxe vamale, precizând că „nu a văzut în mod deosebit nimic nou aici”.

„Înregistrăm cu atenție toate nuanțele. Rămânem pregătiți pentru dialog, președintele Putin a vorbit în mod repetat despre acest lucru - pentru un dialog egal, pentru un dialog respectuos”, a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform sursei citate.

SUA ar putea oferi în continuare ajutor Ucrainei, în pofida amenințărilor lui Trump

Deși a criticat în timpul campaniei electorale demersurile fostului președinte Joe Biden de a oferi ajutorul cerut de Ucraina, Trump ia acum în calcul continuarea acestui sprijin ajutor, însă deocamdată nu a fost anunțată nicio decizie în acest sens.

O posibilă sistare a ajutorului militar american pentru Ucraina ar putea forța Guvernul de la Kiev să încheie o pace în condiții nefavorabile cu Rusia, în condițiile în care aliații europeni nu ar avea potențialul de a compensa ajutorul american.

Noul secretar de stat american, Marco Rubio, a apreciat că pentru o soluție negociată a războiului în Ucraina este nevoie de concesii ale ambelor părți. El a subliniat că principala problemă a armatei ucrainene nu este insuficiența finanțării, ci insuficiența efectivelor de luptă, și a considerat nerealistă atât posibilitatea ca Rusia să ocupe toată Ucraina cât și cea a eliberării teritoriului ucrainean ocupat de armata rusă.

Ce condiții pune Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Pentru o pace negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), precum și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE