Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS a rămas fără banii din America. Experții medicali spun că sunt în pericol programele mondiale de vaccinare

Retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății, decisă de președintele Trump chiar în primele ore de mandat, nu a fost chiar o surpriză pentru Organizație și nici pentru Uniunea Europeană. OMS are nevoie de mult timp de o reformă, spun specialiștii în domeniu, și este prea dependentă de banii cu care cotiza Washingtonul.

Odată cu semnarea de către Donald Trump a ordinului prin care retrage SUA din organizația mondială a sănătății nu lasă doar un imens gol financiar, ci ridică și o problemă de perspectivă. Lucrătorii medicali vor încerca să anticipeze ce înseamnă acest lucru pentru vaccinare și alte programe de sănătate pe care se bazează multe țări în curs de dezvoltare.

Tarik Jasarevic, Organizația Mondială a Sănătății: „Sperăm că Statele Unite vor reconsidera (decizia) și așteptăm cu nerăbdare să ne angajăm într-un dialog constructiv pentru a menține parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii și OMS. Împreună am pus capăt variolei și împreună am adus poliomielita în pragul eradicării. Instituțiile americane au contribuit și au beneficiat de calitatea de membru al OMS.” 

Donald Trump a reproșat OMS gestionarea deficitară a pandemiei de COVID-19

Donald Trump a anunţat suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe motivul a ceea ce el a numit proasta gestionare a pandemiei noului coronavirus. Președintele american a adăugat că OMS a promovat dezinformarea din partea Chinei în legătură cu dezvoltarea epidemiei. Dar, în final, argumentul cu care a încercat să convingă a fost cel financiar.

Donald Trump, președintele SUA: „Ei (chinezii) plăteau 39 de milioanede dolari, iar noi plăteam 500 de milioane, mi s-a părut puțin nedrept, așa că nu acesta a fost motivul, dar am renunțat, Mi-au oferit să mă întorc pentru 39 de milioane, teoretic ar trebui să fie mai puțin decât atât, dar știți și când Biden s-a întors s-a întors pentru 500 de milioane și știa că ai fi putut să te întorci pentru 39 de milioane. Ne-au vrut atât de mult înapoi, așa că vom vedea ce se întâmplă.” 

Comisia Uniunii Europene îi cere lui Trump să caute și să găsească soluții

În legătură cu retragerea SUA din OMS, a doua acțiune de acest fel a lui Donald Trump, Comisia Uniunii Europene îi cere președintelui să caute și să găsească soluții. Supărarea și deciziile în grabă nu sunt cea mai bună rezolvare.

Eva Hrncirova, purtător de cuvânt, Comisia Europeană: „În ceea ce privește eficacitatea OMS, există întotdeauna loc de îmbunătățire, dar am dori să ne angajăm într-o posibilă reformă a organizației. Cred că rezolvarea este că avem nevoie de o soluție comună pentru problemele comune și dacă vrem să avem o reformă a OMS, atunci trebuie să ne implicăm în ea.” 

Decizia lui Donald Trump înseamnă întreruperea viitorului transfer de fonduri guvernamentale americane către organizație, precum și rechemarea și redistribuirea personalului federal și a contractorilor care lucrează cu OMS. Mulți oameni de știință se tem că ar putea anula progresele obținute în lupta împotriva bolilor precum SIDA, malaria și tuberculoza, progres care a durat multe decenii. Există, de asemenea, îngrijorarea că retragerea din OMS ar putea slăbi apărarea lumii împotriva noilor focare care ar putea declanșa pandemii.  

Nu este prima decizie controversată pe care a luat-o noul președinte american. În prima zi de mandat, Donald Trump a dispus, încă odată, retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris, în ceea ce privește angajamentul de reducere a emisiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE